FRIHET JÄMLIKHET SOLIDARITET

FRIHET JÄMLIKHET SOLIDARITET

onsdag 23 december 2009

Sista-minuten klappar

GOD JUL på er alla! Nu har det varit julafton i ca. 30 minuter, men om du fortfarande inte har hittat de sista julklapparna så har jag några sista-minuten tips här:

En get (Actionaid)- Genom att ge en dräktig get till kvinnorna i de fattigaste hushållen, i till exempel södra Moçambique, får familjen snabbt det bättre. Geten ger näringsrik mjölk till både barn och vuxna och därmed minskar risken för sjukdomar. Överskottet kan säljas på marknaden. Blir getterna tillräckligt många kan familjerna även äta eller sälja djuren vidare. Familjens inkomster ökar och minskar fattigdomen på lång sikt.

Djurfadder/Medlemskap i WWF/Trädplantering (WWF)- Hjälp miljön och mindre lyckligt lottade människor och djur.

Mindre utanförskap och ensamhet (Röda korset)- En gåva i någon annans namn, eller en produkt därifrån, till Röda korsets arbete för att bekämpa ofrivillig ensamhet och utanförskap i Sverige.

Prenumeration av Situation Stockholm (Situation Stockholm)- Stöd de utsatta, hemlösa människorna i Sverige genom att prenumerera på tidningen, som jag själv tycker är intressant och läsvärd.

Maktskifte (Socialdemokraterna)- Läs själva på hemsidan :)

Solidariska julklappar för en solidarisk värld :) Jag rekommenderar er alla att göra en insats såhär i juletider, för är det någon gång på året man ska vara givmild mot sina medmänniskor (och inte bara familj och vänner då alltså), så tycker jag det är nu! Dessutom tror, eller VET jag, att man sällan känner sig så tillfredställd och nöjd med en present som man vet inte bara ger DIG glädje, utan även människor/djur/samhället, eller klimatet.

Jag hoppas ni alla får en härlig jul med era nära och kära!

/Lisa

fredag 18 december 2009

Moderatvisan

Eftersom Moderaterna inte direkt har någon egen kampsång, så hjälper vi dom med denna av Ingemar Ragnemalm. Ganska catchy faktiskt.

Jag vill inte vara med och betala
konst jag inte kan förstå
Jag vill inte vara med och betala
väg jag inte åker på
Jag vill inte vara med och betala
dagis till de som är små
Jag vill inte vara med och betala
för att hålla himlen blå

Jag är moderat
har råd med egen mat
men andras vill jag ej betala
Allra minst jag vill
betala nånting till
de som går på sociala

Jag vill inte vara med och betala
skyddet för nån hotad fisk
Jag vill inte vara med och betala
vård så länge jag är frisk
Jag vill inte vara med och betala
busstrafik till Nävekvarn
Jag vill inte vara med och betala
skola innan jag har barn

Jag är moderat
har råd med egen mat
men andras vill jag ej betala
Allra minst jag villbetala nånting till
de som går på sociala

Jag vill inte vara med och betala
städning utav ungars bus
Jag vill inte vara med och betala
skatt för att jag har ett hus
Jag vill inte vara med och betala
mera för att nånting knycks
Jag vill inte vara med och betala
moms på något av min lyx

Jag är moderat
har råd med egen mat
men andras vill jag ej betala
Allra minst jag vill
betala nånting till
de som går på sociala

Jag vill inte vara med och betala
för nån latmask understöd
Jag vill inte vara med och betala
facket, jag är inte röd
Jag vill inte vara med och betala
för nån annan mänskas bröd
Jag vill inte vara med och betala kyrkogård
för jag är inte död

Hejdå jobben

Godkväll alla läsare! Hoppas ni har börjat ert lov/er ledighet på bästa möjliga sätt, själv känner jag mig ganska nöjd måste jag säga.
Tänkte bara skänka en tanke/bloggrad till alla de som blir arbetslösa i och med avvecklingen av SAAB. Verkligen det sista man vill höra såhär inför julen. Vi får hoppas att dessa människor får den hjälp de behöver, av seriösa coacher, och att de får en rödgrön regering i nästa val så att det blir ordning på a-kassan, och jobben förstås. Sen så svänger ju förhoppningsvis konjunkturen så det lär ju hjälpa en del på traven såklart. Men, det enda jag egentligen ville säga var, att jag verkligen känner med dessa människor som nu mister sina jobb.

Kommer uppdatera under julledigheten också, så håll utkik. Kommer lite mer bilder framöver också, jag vet, har varit kass på det.

Ta hand om er!



/ Lisa

torsdag 17 december 2009

"Nu hörde jag på nyheterna att det är storm på Gotland - antagligen är det den internationella lågkonjunkturens fel."

Nä, man måste kunna erkänna när man haft fel. Det är en fin egenskap. När man gjort ett epic fail, som hela den här sjukförsäkringsgrejen faktiskt måste ses som, så är det solidariskt och moraliskt rätt att säga "Nej det där blev inge bra alls, vi gör om och gör rätt". I detta blogginlägg klagar Bodström på att Reinfeldt skyller ifrån sig. Jag gillar Bodström.

Thomas Bodström som talar på en manifestation mot ungdomsarbetslösheten i maj 2009

tisdag 15 december 2009

Sedan lärde jag mig tänka...

Tycker det är jättekul med reaktionerna jag fått på mitt svar på Muf:s krönika! Som en vän och fellow SSU:are sa; "Nu har du hängts ut som karriärist på DN:s ledarsida OCH jämförts med Hitler och Stalin av de lokala MUF-amöborna. The world is your oyster, Lisa ;D"

"Rena påhitt och lögner om personangrepp ger inte effekt i en seriös politisk diskussion" skriver Martin Landl, ordförande i MUF Linköping, till mig. Då måste jag ställa frågan, om att jämföra mig med Stalin ger effekt & hör hemma i en seriös politisk diskussion?

Och inga påhitt och lögner om personangrepp har förekommit.

/ Lisa

måndag 14 december 2009

En gång var jag ung och vilsen, muf:medlem och liberal...

Förra veckan fick vi en kommentar från "Anonym" som ville veta vad vi hade att säga om Emanuel Baykal Anderssons krönika på muflinkoping.se. Så här får ni ett litet svar, läs gärna krönikan innan ni fortsätter!

Redan i början blir jag lite frustrerad då Emanuel skriver att det är "en allmänhet som i synnerhet inte är intresserade av politik men ändå känner sig förpliktade att rösta" som går till val nästa år. Detta är inte bara nedlåtande utan stämmer dessutom inte alls! Jag tror att nu mer än någonsin märker folk skillnaderna som vi fått med den borgerliga regeringen- arbetslöshet, försämrad trygghet i form av bl.a. dyrare a-kassa vilket fått många att lämna a-kassan med mera. Försämringar som människor märker av, helt enkelt. Det, om något, tror jag motiverar folk att gå och rösta i nästa val.

Fortsatt talar han om samarbetet med Vänstern, och hävdar bl.a. att de är för en planekonomi. Jag har inget intresse av att försvara vänstern nu eftersom jag vill skriva om sossarna, vilket jag trodde han också ville, MEN jag känner mig iallafall tvungen att påpeka att det han skriver inte stämmer. Vänstern vill inte ha en planekonomi.

"Socialdemokraterna är bl.a. väldigt duktiga på att utlysa hur frihetsriktade de är, men trots detta så är deras intentioner att man ska ge individen mindre ansvar genom högre skatter och ett mer kontrollerat system" skriver Emanuel. För det första så innebär väl höjda skatter om något ett STÖRRE ansvarstagande, individen tar sitt ansvar gentemot sina medmänniskor och sig själv. Inget fel med det?

Angående det han skriver om sossarnas partikongress, självklart ägnas en del av tiden till att tala om vilka försämringar som den nuvarande regeringen åstadkommit- dessa måste man tala om för att få fram vad vi vill göra istället. Några exempel på vad vi vill göra är bland annat att för att dämpa varselvågen och stärka näringslivets konkurrenskraft investera i ett brett Kunskapslyft. Den som förlorar jobbet ska ha goda möjligheter till att utveckla sin kompetens och stärka sin konkurrenskraft. Vi vill investera i 50 000 fler utbildningsplatser i till exempel komvux, KY och högskolan än regeringen. S vill också bl.a. göra det billigare för småföretag att anställa, och för ett litet företag med ett par tre anställda betyder vårt förslag en sänkt arbetsgivaravgift med sammanlagt upp till cirka 25000 kronor. Bara några av många exempel.
Emanuel ställer frågan "När skall Socialdemokraterna genomföra eller finna lösningar till detta ansvarstagande de söker?" Vi har lösningarna. Vi har ansvarstagandet. Det är hos er det brister! Vi kan ta ansvar med Mona Sahlin som statsministerkandidat. Hon är en av Sveriges mest erfarna politiker med många års erfarenhet från regeringsarbete. Hon kan ta ansvar för Sverige.

Fortsättningsvis ägnar han sig åt personangrepp vilket ger MIG rysningar, för att använda hans eget uttryck. Angående det han skriver om Thomas Bodström kan jag bara säga, att om han väljer att spendera några månader med sin familj efter många mycket aktiva år inom politiken så vem är du att klandra honom för det? Praktiskt skulle det lösa sig så vad är problemet? Han har skrivit två inlägg angående detta på sin blogg som jag rekommenderar Emanuel att läsa (1, 2).

Moderaternas ansvar mot medborgarna, som han talar om, det ser jag inget av. Skattepengar används för uppbyggnaden av vårt samhälle och till trygghetsnät för oss, därför är skatt viktigt, såväl i högkonjunktur som i lågkonjunktur. Skattesänkningarna som borgarna genomfört har dessutom till största delen gått till den rikaste halvan av befolkningen, dvs. de som redan har det bra.
Justeringen av studiemedlen, superbra! Men i verkligheten är den största delen av höjningen en höjning av studielånet, inte av bidraget, så vad de gjort är i princip att öka på lånet som man får. Är det att hjälpa studerande, i längden?

Emanuel stoltserar med vad M gjort för ungdomar, när ungdomsarbetslösheten är högre än någonsin. Han avslutar med att tala om friheten i att kunna köpa Alvedon, Ipren och Nikotin i livsmedelsbutiker. Då den friheten har lett till arbetslöshet, ökade klyftor, att fler måste försörja sig med hjälp av bidrag... Känns inte det som en väldigt dyrköpt frihet?

"Vi vill investera Sverige ur jobbkrisen. Totalt innebär våra förslag drygt 100 000 fler jobb och utbildningsplatser. Förslagen ryms väl inom ramen den marginal för oförutsedda utgifter, budgeteringsmarginalen, som riksdagen har beslutat om. Så kan vi vända jobbkris till framtidstro."

Puss på er allihopa

/Lisa

lördag 28 november 2009

Kommentarer till Sverigedemokraterna

SD säger:
"Svenska folket måste lära känna sin gemensamma historia, och på så vis också lära sig att känna solidaritet med sina medmänniskor, såväl i Sverige som i omvärlden. "

Kom inte och prata om solidaritet. Det är just det den största delen av er politik saknar.

SD säger:
"Brottsligheten är hög"

Särskilt i ert parti.

SD säger:
"Ett befolkningsmässigt homogent samhälle har bättre förutsättningar att nå en fredlig och demokratisk utveckling"

... Och det var ungefär det dummaste jag någonsin hört. Ni verkar gå efter devisen "lika barn leka bäst". Jag vet inte om ni hört talas om det, men det är lite allmänt känt att det är utvecklande och positivt att möta människor från andra kulturer? Och alldeles nyligen kom t.ex. en rapport från Skolverket som visar att det är positivt för elever att få vara i grupper med personer med olika bakgrunder. Ett homogent samhälle vill bara de som vill styra folket med järnhand ha. Vi andra tror på multi-kulti Sverige :)

(Och, som en parantes bara, när jag trycker på rubriken "Arbetsmarknadspolitik" på SD:s hemsida så står det "Fel: Det finns ingen nyhet med det ID". Nä, trodde väl inte det)

"Därför kan SD aldrig bli vågmästare"

Bra artikel av miljöpartiets Peter Eriksson. Läs den!

lördag 21 november 2009

Dagens tanke

Så många tjejer vill hävda sig med sitt utseende. Varför är det så? Varför gör inte killar det i lika stor utsträckning, eller gör de det? Hur viktigt är utseendet i dagens samhälle, och är det rätt eller fel att det är så? Brainstorma lite, kommentera, så skriver jag ett inlägg om det. Jag har mina funderingar...

måndag 16 november 2009

I helvete heller

SD klart över riksdagsspärren enligt ny mätning från SvD/Sifo. Men vi kommer inte släppa in dom, eller hur? SD HAR FEL!

Jag hoppas för Sveriges och Sveriges befolknings (kristna, muslimer, ateister, agnostiker, buddhister, hinduer, svarta, vita, gula, röda, blåa, judar, romer, män, kvinnor, vuxna, barn, ALLAs!) skull att vi i nästa val får högre valdeltagande än nånsin. Att folket röstar, så att SD inte kommer in. För jag är övertygad om, att om några procent mer går och röstar, då kommer inte SD in. Det hänger på oss, det är vi som har rätt att använda våra röster. Glöm inte bort det om ca. 10 månader då det är val igen!


Smink räcker inte för att dölja din främlingsfientliga politik, Åkesson

Bild från DN.se

lördag 14 november 2009

Jämförelse mellan MUF och SSU

I veckan fick vi en kommentar från Carolin som ville ha en jämförelse mellan MUF och SSU, eftersom hon kände väldigt många som var med i MUF utan att egentligen ha koll på övriga ungdomsförbunds åsikter. Det tyckte jag var en superbra idé, för den stora poängen med den här bloggen är enligt mig inte att försöka vinna över så många personer som möjligt till SSU, utan att väcka tankeverksamhet och få dig som läser att ifrågasätta vad som händer i Sverige. Ni får för min del vara MUF:are, CUF:are, LUF:are, vänsterpartister, miljöpartister, kristdemokrater, vad ni vill- så länge ni vet vad ni står för! Det viktiga med politiska ungdomsförbund är i mina ögon att utbilda och upplysa, inte att indoktrinera. Så här Carolin och alla andra, får ni en jämförelse mellan MUF och SSU på några viktiga politiska punkter:



Arbete och arbetsmarknad

MUF
-Tycker att kollektivavtal är oflexibla och att de är en del av anledningen till att ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige idag
-Vill att Arbetsförmedlingen ska förlora sitt monopol
-Tycker att LAS är ett hinder för ungdomar på arbetsmarknaden


SSU
-Tycker att kollektivavtal är bra och mycket viktigt för trygghet på arbetsmarknaden
-Vill införa en skattereduktion motsvarande 90 procent av arbetsgivaravgiften för företag som anställer en långtidsarbetslös ungdom
-Vill ha fler praktikplatser för att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden

Miljö

MUF
-Vill tillåta utbyggnad av kärnkraft och tror på det som en framtida energikälla
-Tror att frihandel gynnar miljön
-Använda EU för bildandet av miljö- och klimatavtal


SSU
-Anser att vi i den rika delen av Världen förbrukar mer resurser än vi har rätt till
-Tycker att rikare länder har ett större ansvar för att stoppa den globala uppvärmningen
-Vill att det ska bli billigare att åka kollektivt
-Vill att en internationell miljödomstol inrättas under FN där stater och företag som inte bryr sig om internationella överenskommelser ska kunna dömas

Skola

MUF
-Vill tillåta möjligheten att ge betyg från första klass
-Att man ska få läsa grundskolan på kortare eller längre tid än 9 år
-Vill ha fler betygssteg
-Vill att det ska vara frivilligt att läsa en studieförberedande utbildning


SSU
-Vill inte ha fler friskolor utan istället att pengar satsas för att förbättra den kommunala skolan
-Vill inte ha betyg utan bara "Godkänt" eller "Ännu icke godkänt"
-Vill ha anonyma prov, dvs. att lärarna inte får veta vems prov de rättar
-Vill att skolans resurser ska fördelas efter behov, alltså extra resurser ska tilldelas de skolor som idag har sämre studieresultat

Skatt och välfärd

MUF
-Tycker att skatter aldrig får användas för att utjämna klyftor mellan människor
-Vill att inkomster under 100 000 per år inte beskattas alls
-Tycker att dagens system straffar de som lyckas och håller tillbaka dem som försöker


SSU
-Vill ha en politik som stöttar de som har det svårast
-Vill att sjuk- och tandvård på sikt ska bli avgiftsfri
-Vill att sjukvården ska hållas fri från privata vinstintressen
(Generellt om vad SSU tycker om skatter är svårt att sammanfatta, men man kan säga att de på vissa områden vill höja, och på andra områden sänka skatten)

Där har ni en del om skillnader, vill ni ha mer så skriv gärna en kommentar till inlägget om vad du vill veta!

tisdag 10 november 2009

Mail

Nu har SSU Katedral en egen hotmail dit ni kan höra av er med tips, klagomål, beröm (hehe) eller om ni är intresserade av att gå med eller veta mer om oss. Vi har en annan mailadress i SSU Östergötland men den sidan är så krånglig och hotmail är så enkelt haha. Hursom, mailen är så okomplicerad som ssukatedral@hotmail.com. Kom igen nu, jag VILL ha kritik, jag VILL att ni klagar, jag tror stenhårt på att bemötande av ens argument alltid är nyttigt. Sen får ni också gärna tipsa om händelser som ni tycker kan vara värda att ta upp i bloggen, det kan vara något om skolan, om Linköping eller något inom politiken. Allt är intressant för oss. Era problem är våra problem, för vi vill ju att ni Katedralare, eller Linköpingsbor, eller svenskar eller vad som ska trivas, och kan vi hjälpa er, ja då ska vi självklart göra det :) Kom igen nu folket!
/ Lisa

Btw, en fråga: Vill ni ha mer bilder och sånt i bloggen? Tycker nämligen själv att den ser lite väl tråkig ut.

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen...

MUF:s spritfester avslöjade:detta var ingen nyhet för mig, att sådant förekommer i MUF. Jag tycker det är både tråkigt och synd att det är så, och jag är väldigt glad att SSU är alkohol- och drogfritt. Det innebär att många kan få ta del av samhörigheten i förbundet utan att känna krav på att dricka eller något annat. Festa kan man väl göra, men inte med ett etablerat politiskt ungdomsförbund. Inte i mina ögon iallafall.

(Nu vet jag att många säkert drar tankarna till Anna Sjödin, föredetta SSU-ordförande. Och jag skäms som SSU:are varje gång någon nämner det, även om det var innan "min tid". Jag är iallafall glad att SSU i stort tydligt tar avstånd från alkohol och droger i samband med politiken, särskilt när det gäller de som inte har åldern inne än. )

/ Lisa

måndag 9 november 2009

Sökfraser

Vet inte om ni visste detta, men jag har en statistikräknare på bloggen där jag ser IP-nummer och vilken internetadress man klickade sig vidare från (t.ex. google). Då ser jag också vad personen sökte på för att hamna på bloggen. Det är stundvis väldigt roligt

"vill ha en prostituerad"

Nej, den gubben gick inte serru. Däremot är jag glad att folk som söker på sånt på Google hamnar på mitt inlägg om avkriminalisering av prostitution (som alla alliansens ungdomsförbund utom Kristdemokraternas är för). För vem vet, det kanske får någon att ändra sig.

/ Lisa

onsdag 4 november 2009

Henrik Schyffert på kongressen

En fråga

Hej allihopa!

Jag är medveten om att uppdateringen här är lite hackig, men så fort jag stöter på något som jag tycker mig kunna skriva något vettigt om, bra eller dåligt, så skriver jag, det lovar jag. Det skulle dock vara roligt med lite mer respons från er, ni är ändå en hel del som läser den här bloggen, och inte kan väl alla hålla med mig, eller? I vilket fall så får ni hemskt gärna lämna en kommentar, det kan handla om förslag på förbättring av bloggen, kritik på ett inlägg, något ni vill ha sagt, något ni vill att jag/vi ska skriva om... Fritt fram!



Men, för att komma till det jag egentligen tänkte skriva om nu... En sak som jag stött på ända sedan jag gick med i SSU i ettan, är en otroligt negativ attityd och uppfattning gentemot Mona Sahlin. Jag har funderat länge och väl och försökt undersöka vad det är som har orsakat att så många, faktiskt även inom partiet och inom SSU, inte gillar Mona. Är det Toblerone-affären som fastnat i folks minnen? Eller är det något annat om henne som person som de stör sig på? Eller kan det faktiskt vara så, vilket jag verkligen inte vill tro, att det är för att hon är kvinna?

Jag har själv ingenting emot Mona, men å andra sidan kan jag inte heller säga att jag direkt fattat tycke för henne.
Det känns som ett misslyckande från Socialdemokraternas sida, för en person som man vill ska leda ens parti som statsminister för Sverige, måste någonstans vara omtyckt och uppskattad som person likaväl som för politiken man bedriver. Det jag tycker mest om med Mona är nog hennes kamp mot och vilja att bekämpa främlingsfientlighet. Nog för att de flesta socialdemokrater nog försöker på sitt sätt så tycker jag ändå att Mona Sahlin sticker ut och är tydlig med vad som måste bekämpas och vad som inte är tolererat av henne och sossarna. Ett av många tecken som tydligt visar detta är ju att Folkfronten gör informationsfilmer om hur hemsk hon är, och att SD vägrar samarbeta med sossarna om Mona är partiledare (vilket såklart inte spelar någon roll då Sahlin sagt att de aldrig kommer samarbeta med SD...)

Mona skulle behöva en omprofilering, där hon visar oss att hon verkligen skulle göra ett bra jobb som Sveriges statsminister. Men svenska folket måste också komma ihåg, att misstag är misstag och man kan förvisso inte tolerera hur mycket som helst av en person som ska styra landet, men man ska inte heller vara för snabb att döma den.

Men nu vill jag höra, vad är egentligen anledningen till att så många ogillar Mona Sahlin? Vad tror du? Lämna en kommentar!





/ Lisa

onsdag 28 oktober 2009

Budgetöverskott?

Angående en MUF:ares inlägg på MUF:s hemsida:

"Pengarna behövs. Visst har alliansen genomfört många vallöften, men det fanns mycket att göra när vi tog makten 2006. När andra länder nu har stora underskott i sina budgetar har Sverige istället ett stort överskott som vi kan satsa på skolan, sjukvården och miljön. "

Rätta mig om jag har fel, men budgetÖVERSKOTT? Du med mig skämta aprilo.

/ Lisa

Debattartikel av S-politiker om jobben

Vill tipsa om en debattartikel av Johan Andersson, Johan Löfstrand och Eva Lindh från dagens corren.

För er som inte vill/orkar läsa artiklar kan jag göra en summan av kardemumman: S tror inte att skattesänkningar är svaret för att dämpa och återhämta sig från finanskrisen, utan vill att jobben, dvs. att så många som möjligt ska kunna få arbete, ska prioriteras. S-politikerna från Östergötland vill också att det satsas mer på hållbara transporter och infrastruktur och pushar för Ostlänken.

(Och som en liten parantes, VARFÖR har man valt att kalla det för Ostlänken? Jag kan väl inte vara den enda som tänker mig en länk med ost.)


/ Lisa





fredag 23 oktober 2009

onsdag 21 oktober 2009

Vi både skrattar och gråter över SD

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article5978707.ab

Nämen... : http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5984647.ab

Från Corren.se: SD på hemmaplan

Nu hittar jag ingen länk till det, men i måndags (om jag inte minns fel) skrev Corren en ledare om hur SD röstmaximerar, dvs. försöker få in röster från både höger och vänster, upp och ner, typ. Exempel: kör på Moderaternas linje, minska kriminaliteten! (Läs corren-artikeln). Även: höjningar i a-kassan, försvara svenska modellen! Typiskt sosse-snack. De försöker också fånga in pensionärerna genom att lova förbättringar för dem. Att blanda och ta av olika ideologier hej vilt kan ju verka jättesmart- det bästa av båda sidor! Problemet är (och det förstår nog de flesta som är politiskt aktiva) att politik inte funkar så. Visst kan man ha sina åsikter och tycka att vissa saker, även om de inte "tillhör" ideologin man tillämpar, är bra men, det funkar inte i kombination med ens grundideologi, dvs. det kommer bli på bekostnad av någonting annat i samhället. Varför tror ni annars det finns politiska partier som prioriterar olika saker? Alltså, SDs försöka blanda vänster- och högerpolitik lär inte funka i praktikten. SÄRSKILT eftersom ingen (?) vill samarbeta med dem.

Samtidigt pratar de om Astrid Lindgren, att hon i Bröderna Lejonhjärta så väl beskriver Sverigedemokraternas politik, "– Kampen mellan det goda och det onda, mot förtryck och tyranni och för frihet och kärlek, är Sverigedemokratiska värderingar." Är det bara jag som inte riktigt får ihop det?

Sverigedemokraterna kan omöjligt vara mot förtryck- det säger ju sig självt, som de ser på våra invandrare. Dessutom målar de, eller han kanske vi ska säga, upp en bild av att invandrare är det onda och vi är det goda- det om nått kallar jag rasism.

Nu är ni ute på tunn is, SD. RIKTIGT tunn is. Jag hoppas ni som läser bloggen tar er tid att läsa igenom artiklarna och verkligen förstå vilket parti detta är och vilken politik det för.

/ Lisa

måndag 28 september 2009

Mona Sahlin vs. Jimmie Åkesson















"Oavsett etnisk bakgrund, Jimmie Åkesson"






onsdag 9 september 2009

Muf:are dissar sockervadd och ballonger

http://www.politikerbloggen.se/2009/09/07/23535/ Det här tyckte jag enbart var löjligt. Aktioner och manifestationer kan man göra för att få folk intresserade och komma dit, och det kan göras på olika sätt, t.ex. med musik etc. Det betyder INTE att politiken inte finns där. S jobbar hårt och jag tycker jag dagligen hör om nya förslag och att de kommit ännu ett steg närmre den gemensamma budgeten (rödgrön). Den här tjejen försöker på något sätt driva med det faktum att man gör någonting trevligt och uppsluppet för att locka folk- vilket man gör för att få prata med och få fler personer att lyssna på vad man har att säga. Det är absolut inget fel med det, så länge politiken ligger i fokus.
Tilläggas kan ju att MUF Linköping som många gånger varit på Katedral, även (både efter och innan jag gick med i SSU) försökt få med mig i MUF med den lockande repliken "vi har skitroliga fester!!"... Men till ert försvar, MUF Linköping, så är det väl inte alla av era medlemmar som "raggar" medlemmar på Linköpings skolor med dessa ord. Hoppas jag.

Men det var ju ganska smickrande att hon jämförde Sahlin med Obama.

/Lisa

Ny hälsning för att minska spridningen av svininfluensa

HAHA! Det här tyckte jag var roligt: http://www.politikerbloggen.se/2009/09/08/23579/
Ganska bra idé förövrigt, men ändå roligt :D

/ Lisa

tisdag 8 september 2009

Förbifart Stockholm

Nu kära vänner, ska jag ge mig in på områden som jag med handen på hjärtat aldrig haft något att göra med förut, ej heller brytt mig om. Men denna diskussionen intresserar mig- diskussionen om Förbifart Stockholm.

Förbifart Stockholm kallar man en ny motorvägsförbindelse som man ska bygga "förbi" Stockholm för att minska trycket på trafiken och de redan existerande väglederna i Stockholm, spara restid, minska trängsel... Som ni säkert alla vet så drabbas ju Stockholm titt som tätt av större trafikolyckor som stör trafiken väldigt mycket, orsakar långa köer m.m. Enligt Vägverket skall trafikleden bland annat knyta samman de norra och södra länsdelarna och avlasta Stockholms centrala delar samt förbättra möjligheterna för en gemensam arbets- och bostadsmarknad för hela regionen.
Kritik har dock kommit från olika håll mot projektet, bl.a. från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De hävdar (bl.a.) att projektet kommer leda till kraftigt ökade koldioxid utsläpp; "När det blir bekvämare och lättare för folk att ta sig fram med bil, så kommer fler välja att ta bilen- nya vägar alstrar mer trafik". Naturvårdsverket har räknat med en ökning av koldioxidutsläppen i Stockholmsregionen med 80 procent till år 2030. Vägverket uppskattar däremot att de ökade koldioxidutsläppen från trafikleden kommer att bli långt mindre än Naturvårdsverket räknat med.

Vad tror ni om detta? Jag är kluven. Jag tror att det ligger något i kritiken från MP, om att när det blir lättare för folk att ta sig fram med bil, så kommer fler välja att ta bilen. Men samtidigt så är detta ett stort problem för Stockholm. Jag är mycket intresserad och (försöker vara) mån om miljön och klimatet, men ibland kommer ju såna här grejer som liksom "krockar". Jag tänker dock, hur mycket utsläpp i onödan blir det inte av alla lååååånga bilköer som uppstår p.g.a. trängsel och trafikolyckor? Hur många människor dör inte varje år p.g.a. detta? Samtidigt som jag tänker att man måste se den större bilden och det globala ansvaret vi måste ta för miljön, inte minst uppnå de miljömål vi antagit. Ja som sagt, kluven är jag.

Vad tycker ni?

Läs mer om Förbifart Stockholm här:
http://www.vv.se/Vagarna/Vagprojekt/Stockholms-lan/Forbifart-Stockholm/
http://www.regeringen.se/sb/d/12156
http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rbifart_Stockholm
/ Lisa

torsdag 27 augusti 2009

Katrin Zytomierska och hennes blogg

Jamen hejsan, det var inte igår! Men bättre sent än aldrig, och nu är vi back on track.
Jag ligger hemma med misstänkt svininfluensa och får/kan i princip inte göra någonting alls, och det kan jag lova er, det är den värsta influensan jag varit med om och jag önskar den inte ens åt min värsta fiende. Men nu är jag på bättringsvägen och har bara sjukt tråkigt, och vad gör man när man har tråkigt och är ensam isolerad hemma? Man läser ju förstås bloggar!

Katrin (som i mina ord alltid heter "Schulman nej förlåt Zytomierska") har en blogg. En provocerande sådan. Och hon tjänar en massa pengar på att vara som hon är, liksom en del andra fjortisbloggare gör. Fast hon är faktiskt vuxen. Jag kan tycka att hon är väldigt rolig, när hon skriver om sin vardag på ett vasst och komiskt sätt, och då har jag inget emot henne. Men när hon drar in politik, då har jag plötsligt något emot henne. För det första så tycker jag att det är fel att dra in politik i hennes "bransch" som består av smutskastning och personangrepp många gånger (det är en del av hennes bloggande som jag definitivt inte stöttar). Men hon får ju förstås skriva om politik om hon vill. Iallafall, igår kunde vi läsa detta:

"Jag läser om Moderaternas nya förslag. Jag blir glad av att läsa det som de vill införa. Längre skoldagar, dock tycker jag att de ska låta ungdomarna satsa på de änmen som de känner för. Matematik och språk är inte vad alla har fallenhet för. Lägre ersättning för arbetslösa är också bra. Folk ska känna sig motiverade att jobba och inte att vara arbetslösa. Jag tycker att det vore bra om det kunde vara förmånligare att ha anställda också. Jag hade gärna anställt två personer till om jag hade haft råd. Men det har jag inte. För ska jag ge någon en lön på 20 000 kr så kostar det mitt företag det dubbla och det är ohållbart tyvärr.
De vill även ställa krav på människor som får asyl och det är ju på tiden. Det finns många människor som ser Sverige som en betald semester och det är fel. Det är fint att Sverige hjälper människor, men det är alldeles för många som utnyttjar denna gästfrihet. Lever på bidrag och jobbar svart. Det är det värsta jag vet och jag möter såna människor hela tiden. Folk som skryter om att det är så lätt att lura det svenska systemet. Det är åt helvete.
Jag hoppas verkligen att Moderaterna vinner valet och att de får igenom sina förslag. "


Det känns som jag alltid säger samma saker när jag pratar med moderater (men det kan ju bero på att deras argument ständigt är desamma, hm); Jag tror verkligen inte att det finns en stor andel av arbetslösa, invandrare eller svenskar, som konspiratoriskt tänker att de ska utnyttja systemet! Många som faktiskt behöver trygghetssystemen som vi har (delvis) idag kommer aldrig fram när någon skriver såhär. Jag tycker att det är otroligt egoistiskt att inte tänka på de som inte har det så bra som du (eller att isåfall tänka att de får skylla sig själva som inte får jobb). Jag vill varken henne eller någon annan med hennes åsikter illa, men jag önskar verkligen att de kunde gå och skaffa sig en stor jävla kopp med ödmjukhet och medkänsla, för det är något jag helt klart tycker att de saknar. Vad händer när du blir så sjuk att du inte kan jobba? Vad händer om det skulle bli krig i Sverige och länderna som kan hjälpa oss hävdar att vi är ute efter betald semester, inte skydd på liv eller död?
Sen det här med lägre ersättning för arbetslösa. Jag tror verkligen inte att det hjälper särskilt mycket, eftersom jag inte tror att människor i allmänhet systematiskt utnyttjar systemet. Visst finns det folk som gör det, det kommer det alltid finnas, men delen som gör det tror jag är så mycket mindre än de som faktiskt behöver ersättningen de får och inte KAN jobba.
Men det är väl därför jag är SSU:are.

För att klargöra så vill jag tillägga att jag självklart inte tycker att människor ska kunna komma hit och få en betald semester på obestämd tid. Självklart inte. Men vi måste ha kvar möjligheten att hjälpa de som verkligen behöver vår hjälp. Jag ber er verkligen att tänka ett steg längre i det här, hur skulle det kännas om det var du eller en av dina släktingar som inte fick komma in i ett land trots att han/hon är hotad till livet?

Och angående det där första med skolan så tycker jag definitivt inte att längre skoldagar är svaret på några problem alls, jag tror att ungdomar skulle bli tröttare och tappa orken fortare. I längden skulle nog fler skolka och/eller bli sjuka, och det förlorar ju alla på i längden, elev, lärare, skola, kommun...
Det där med matte och språk vet jag inte vad hon syftar på riktigt, kan det vara kritik mot meritpoäng? För det är jag också emot, jag tycker inte att man ska styras att välja något när det heter "individuellt val". Jag tycker dock att alla bör få en gemensam grund i matte och språk i grundskolan, som det är idag ungefär.

Pheuw, det blev mycket kritik i ett inlägg! Men lika bra att kasta sig in i det direkt nu. SSU-terminen har precis börjat, kontakta mig här i bloggen eller i skolan om du är intresserad av att gå med, eller bara undrar någonting!

/ Lisa

fredag 19 juni 2009

Midsommar! ... och prostitution

Glad midsommar alla läsare! Hoppas alla kommer få en trevlig dag och kväll :)

MEN dagen till ära tänkte jag kommentera en replik som fanns att läsa på Correns ledarsida idag. Ulla Karlsson skriver i ett svar till Tina Ohlby (som i sin tur var en replik på denna artikel) om att "avkriminalisera" prostitution (inte legalisera skriver hon, men om det inte är kriminellt så är det väl legalt?). Hursom, min personliga åsikt i detta är jag iallafall helt och hållet, 100%igt säker i; jag vill absolut inte avkriminalisera/legalisera prostitution! Ulla Karlsson skriver om rätten till sexualitet. Det är jag också för. Men rätten till sexualitet och rätt att sälja sex är INTE detsamma!
"Dessutom jobbar alla mer eller mindre frivilligt för sin försörjning. Vissa föredrar kanske några sexuella möten i veckan med okända framför ett heltidsjobb" fortsätter hon. Då undrar jag, varifrån får du den statistiken? Att ALLA mer eller mindre jobbar frivilligt? När unga tjejer, ibland trafficking-offer från öst, står på gatan och säljer sig till äckliga gubbar i 50-60årsåldern för att de vet att om de inte gör det, så dödas dom, hur frivilligt är det? Det är ju som att sätta en pistol mot någons huvud och säga åt den att göra något och sen påstå att det är upp till personen själv om den skulle göra det eller inte!

Ulla Karlsson får det att låta som att de flesta som sysslar med prostitution är lyckliga kvinnor som bara inte vill ha ett 8-5 jobb, och som tar in några väl utvalda män som de har sex med några gånger i veckan för att tjäna pengar istället. I en annan diskussion om samma ämne svarade riksdagsledamoten Helena Bargholtz (FP) såhär:
"I den bästa av världar låter ju detta som vilken ekonomisk transaktion som helst och det finns säkert exempel på att sexköp kan gå till på detta sätt. Men nu lever vi inte i den bästa av världar, tyvärr. Debutåldern i prostitution är fjorton år globalt sett och de flesta prostituerade är unga, fattiga och outbildade. I väldigt många fall befinner sig inte köpare och säljare i ögonhöjd när det gäller ekonomi, ålder och utbildning. Så länge vi har efterfrågan kommer vissa människors frihet att minska, eftersom det frivilliga utbudet underskrider efterfrågan."
Kunde inte sagt det bättre själv. Därför är det rätt hemskt att hennes egna partis ungdomsförbund LUF bestämt sig för att driva frågan om avkriminalisering av prostitution. För några år sedan var det MUF som var inne på samma spår men tystades ner (tack och lov). CUF, Centerpartiets ungdomsförbund, driver också frågan om avkriminalisering. Med andra ord alla alliansens ungdomsförbund utom Kristdemokraternas. Illa?

Jag skrev dock inte det här inlägget för att hacka på dem. Jag ville uppmärksamma det här, dels att det verkar som det idag finns många som faktiskt är för en "avkriminalisering" av prostitution, dels att det är ett problem som måste tas itu med. Många menar att lagen är meningslös, att de som vill prostituera sig kommer göra det oavsett om det är lagligt eller olagligt. Men det gäller ju de som själva VILL. Och jag tvivlar väldigt starkt på att det är så det är för de flesta. Lagen är iallafall om inte annat en symbol för att Sverige inte accepterar människohandel i någon form. Vissa tycker att vi ska göra som Norge och kriminalisera sexköp även utomlands, vi hade faktiskt uppe frågan på vår egen distriksårskonferns för SSU Östergötland. Förslaget röstades dock ner eftersom de flesta inte tyckte att man kunde lagstifta om hur man ska bete sig när man är utanför Sveriges gränser. Jag är kluven. En sådan lagstiftning skulle ju antagligen bara i vilket fall också vara en symbol, men det kanske är en viktig symbol för oss att ha, att visa att vi inte gör skillnad på människor och människor, svenskar och personer i andra länder.

För att sammanfatta: Hemskt att så många av de politiska ungdomsförbunden är för en avkriminalisering av prostitution. Sluta romantisera sexhandel. En människas sexualitet är ingen handelsvara.

Vill gärna få reaktioner på detta från er, så kommentera och skriv vad ni tycker!

Och återigen, trevlig midsommar :)

/ Lisa

måndag 8 juni 2009

Valresultatet

Jaha, så var valet över, det vi laddat för i flera månader (år?) Och jag måste säga, angående det här med att inte gå och rösta, vad är dealen med det? Tar 3 minuter (skulle gå ännu fortare om valkuverten inte var så sjukt små!) och ens vallokal ligger alltid i närheten. Så varför inte? Förstår inte.

Iallafall, angående resultatet då. Jag tycker att det var ett bra resultat! Fler som röstade i Sverige totalt också. Sen att vi ligger kvar på ungefär samma nivå som förra året tycker inte jag gör någonting. Det är ju svårt för alla att hävda sig i lågkonjunkturen (fast det borde vara ännu svårare för Moderaterna om man ska vara rättvis, dom har ju faktiskt nästintill skitit i insatser under krisen hittills). Dessutom är S fortfarande största partiet från Sverige med 5 mandat, det ska bli väldigt spännande att se vilka det blir. Jag hoppas på Åsa Westlund, Evin Cetin, Göran Färm och sen är jag öppen för förslag... hehe.

Göran Färms önskemål om resultatet var att S skulle fortsätta vara störst, att valdeltagandet skulle öka, och att SD inte skulle komma in. Hade ungefär samma förhoppningar. Och det lyckades ju svenska folket med iallafall!
En liten nybörjaranalys av det ändå ganska fortsatt låga valdeltagandet: Det beror på att folk i 4 år och 10 månader inte hör någonting alls om EU, eller rättare sagt, det som de hör är nästintill alltid negativa saker. Det är svårt att sätta sig in i hela EU och alla frågor på typ 2 månader (det var ungefär då kampanjandet satte igång på riktigt för de flesta). EU måste bli en mer naturlig del i nyhetsrapportering och media i allmänhet för att vi ska kunna förvänta oss att fler ska gå och rösta, tror jag.

Jag har en ny favoritblogg.... Han är så klockren!

"Fast man får väl försöka se det positivt: det var i alla fall flera som röstade i EU-valet än i Let´s Dance-finalen."

xD
/ Lisa

lördag 6 juni 2009

Ett enda superargument

Debatten för eller emot EU har ju pågått ända sedan vi gick med i EU. Argumenten är många och de flesta argumenten har förstås motargument- utom ett; Fredsargumentet. EU skapades från början för att få slut på krigen och för att bevara freden i Europa.

Såhär skriver Thomas Bodström i sin blogg:
"Om man tänker på hur Europa såg ut i mitten 1900-talet när EU bildades är det en fullkomlig fantastisk utveckling. I jämförelse med de enorma kostnader alla länder tidigare la ned på militära kostnader, känns plötsligt ett för stort jordbruksstöd och onödiga administrativa kostnader inte lika upprörande. Och hellre att det är parlamentariker som ständigt förflyttar sig mellan Belgien och Frankrike än soldater. För att inte tala om alla de miljoner människor som slipper förlora sina män, pappor och söner i krig.I övrigt tycker jag att nästan allt kan bli bättre i EU. Men ni som inte tänker rösta i morgon på grund av det demokratiska underskottet i EU, bör kanske fundera lite på hur det såg ut tidigare."

Så sant så... röstaröstarösta!

/ Lisa

fredag 5 juni 2009

Varför du ska rösta i EU-valet

Varje dag snackas det både i media och i skolan om valet. Nu är det ju faktiskt bara 2 dagar kvar. Men varför är just det här valet så viktigt då? Hur kan du påverka?

1. DIN röst ÄR värdefull både för dig och för Sverige.
Alla länder har inte rösträtt och vissa stångar sig blodiga för att få det. Ska vi som har rösträtt och rätten att påverka Sverige och EU i den riktningen vi vill då stanna hemma på valdagen? Icke!

2. SD får inte komma in!
Varför? För att det vore katastrofalt och inte minst PINSAMT om vi i Sverige släppte in ett främlingsfientligt parti som detta i parlamentet. Aldrig att vi ska rösta in ett parti som inte tror på alla människors lika värde och rättigheter.

3. Miljön och klimatet!
Detta är enligt mig det som EU:s fokus borde ligga på jämt, inte bara för att det är akut nu utan för att det är där vi verkligen kan samarbeta och få ihop en gemensam insats för hållbar utveckling.

4. Jobben!
Det har diskuterats mycket om detta ska vara en fråga för EU eller inte men Socialdemokraterna tycker absolut att det ska vara det, eftersom arbetslösheten i Europa är otroligt hög just nu (27 miljoner öppet arbetslösa, en halv miljon i Sverige).

... Och varför ska du INTE rösta på t.ex. Junilistan?
För att det inte är effektivt att ha ett enfrågeparti med i Europaparlamentet! I EU ska vi samarbeta för ett bättre Europa för oss, invånarna i Europa. Om inte annat så är miljön iallafall ytterst nödvändig att samarbeta om i EU, och det är något som onekligen påverkar oss alla. Det verkar ju också rätt knepigt att ta med ett parti som inte vill att det ska finnas nått EU tycker jag.

Men jag vill betona, att vad du än röstar på, så är det bättre än att du inte röstar alls! Då lämnar du makten till de som faktiskt gör det, och de kanske inte alltid tycker som du. Att säga att man inte bryr sig är lätt nu, men om några år när du själv ska ut på arbetsmarknaden och det inte finns några jobb till dig, då tror jag nog att du bryr dig. Och när klimathotet är så stort att en enorm mängd människor måste fly från sina hem p.g.a översvämningar/brist på vatten, då kommer du bry dig. Och om ett främlingsfientligt parti från Sverige sitter och gör skillnad på dig och din näste, då kommer du bry dig.

Rösta på söndag!

Jag som pussar på EU-valen! :D
/Lisa

Kryssa Göran Färm


"Frågan är: Ska vi gå den borgerliga marknadsliberalismens väg, eller en väg som aktivt skapar jobb och välfärd?"

"Det är val till EU-parlamentet 7 juni 2009. Då avgörs Europas, och därmed Sveriges, framtidsväg. Det handlar om samarbetet mot finans- och jobbkrisen, om klimatpolitiken, löntagarnas rättigheter – och hur EU ska bli mer demokratiskt. Därför är det viktigt att Du röstar i valet till EU-parlamentet. Uppmana alla andra att också lägga sin röst!
Frågan är: Ska vi gå den borgerliga marknadsliberalismens väg, eller en väg som aktivt skapar jobb och välfärd? Rösta på socialdemokraterna! Då lägger du din röst för investeringar och fler jobb, för att EU ska ta täten i klimatarbetet och för solidaritet. "
Göran Färm

Göran vill

- Ha fler jobb och lika lön för lika arbete- Nya jobb genom investeringar i utbildning och infrastruktur. Vi vill fasa ut EU:s jordbruksstöd och investera istället i gemensam forskning och utbildning. Trygga jobb genom investeringar för bättre arbetsvillkor. Vi tar tydlig ställning för den svenska modellen - för kollektivavtal och lagstadgad rätt till fackliga stridsåtgärder över gränserna.

- Föra en kamp mot rasism och diskriminering
- Ha en offensiv klimat- och energipolitik
- Få ett mer demokratiskt EU
- Ha global solidaritet


Göran har

- Varit chef för LO:s näringspolitiska enhet
- Varit kommunalråd i Norrköping
- Varit EU-parlamentariker 1999-2004 (och återkom 2007)
- Varit redaktör för SSU:s tidning Frihet
- Varit (är) ledamot i budgetutskottet i EU-parlamentet
- Varit med och fått igenom ändringsförslaget i Telekompaketet som innebär att det krävs domstolsbeslut för att kunna stänga av någon från Internet

Göran har östgötska rötter och bor nu i Norrköping. Han vet t.ex. att viktiga frågor för oss, som Ostlänken, är möjliga att pusha för i EU. Han har bra mål för vad han vill göra om han blir omvald, och han har redan jobbat hårt med en hel del viktiga frågor, t.ex. Telekompaketet. Att han jobbat som kommunalråd tror jag kan hjälpa då han helt säkert står med båda fötterna på jorden och förstår värdet av vad han gör där och hur det påverkar oss hemma (visst är det väl 70 procent av alla beslut i kommunfullmäktige som indirekt eller direkt påverkas av EU-direktiv?). Färm har lång erfarenhet av både kommunal-politik och EU-politik, och han kommer garanterat göra ett fortsatt bra jobb om han blir omvald.


Direktlänkar till några inlägg som jag tyckte var särskilt bra:
Junilistan förvränger
Anders Borg och passiva Sverige
Cynisk Reinfeldt
Hökmarks högerpolitik

/ Lisa

torsdag 4 juni 2009

Kryssa Evin Cetin

"Som socialdemokrat vet jag att framgång kräver rättvisa"


"Som socialdemokrat vet jag att framgång kräver rättvisa. Valet handlar om Europas roll i världen, vår gemensamma inställning till flyktingar och en mer jämställd union. Det handlar om somalier som flyr hit för ett bättre liv, kurder och assyrier/syrianer som förnekas rätten till sin identitet och rätt till självbestämmande.Jag tror på det europeiska samarbetet, men jag hatar trångsynt nationalism som stänger ut människor från arbetsmarknaden och gör att välutbildade personer får arbeta som pizzabagare och taxichaufförer."
Evin Cetin

Evin vill
- Alla EU-länder måste hjälpas åt genom ett humant och rättvist mottagande av asyl- och flyktingar- Det är nödvändigt att avskaffa förstalandsprincipen som innebär att flyktingar endast får söka asyl i EU-landet som de först kom till. Länder som inte uppfyller miniminivåerna för sitt flyktingmottagande måste sanktionernas.

- Sverige ska vara pådrivande i det europeiska samarbetet för att fortsätta utveckla jämställdheten i Europa- På foton av europeiska politiker lyser kvinnornas dräkter som sällsynta blommor bland raderna av mörka kostymer. Det finns alldeles för få kvinnor på viktiga positioner i EU. Fler kvinnor ska ha plats i de beslutande församlingarna. Lika representation ska gälla även i EU.

- Försvara kollektivavtalen och den svenska arbetsmarknadsmodellen- Vi kan inte acceptera förändringar som innebär lönedumpning och försvagade rättigheter. Istället behövs ett socialt protokoll som skyddar de fackliga rättigheterna. Principen om lika lön för lika arbete måste respekteras.

Evin har
- Jobbat som valobservatör i flera utländska parlamentsval
- Jobbat som tjänsteman i Europaparlamentet
- Arbetat (arbetar) för kommunalrådet Anders Lago i Södertälje
- Träffat både Dalai Lama och Barack Obama

Evin är en ung tjej, 25 år närmare bestämt, med en vilja att förändra. "Ett slag för pizza-Sverige" heter hennes kampanj och det handlar främst om hur fel hon tycker det är att välutbildade människor kommer hit till Sverige och får baka pizzor etc. trots att de faktiskt har kompetens till mycket annat som vi dessutom behöver folk till. Hon vill verka för jämställdhet och det tycker jag är superbra. Jag tror att hennes ursprung kan hjälpa henne på många sätt, då hon förstår situationen för många invandrade svenskar idag. Jag tvivlar inte en sekund på att hon skulle göra ett fantastiskt jobb i Europaparlamentet.

Läs mer på http://www.evincetin.se/

/ Lisa

onsdag 3 juni 2009

Kryssa Åsa Westlund

"Det är med kunskap och kompetens vi ska konkurrera, inte med sämre arbetsvillkor."


"Jag kandiderar till Europaparlamentet för att jag tror att jag kan göra skillnad. För att jag vet hur viktigt det är med en tydlig röst för fler jobb, offensiv miljöpolitik och mer jämställdhet. För att jag sett hur avgörande hårt arbete och starkt engagemang kan vara.
Jag tycker att du ska rösta klimatsmart och kryssa för mitt namn på socialdemokraternas valsedel. Jag lovar att vara din röst för investeringar i framtidens miljöteknik, nya gröna jobb och en tydlig omställning till ett hållbart samhälle.
Här berättar jag vad jag tror på och vad jag vill göra om jag får ditt stöd och blir invald igen den 7 juni. Du kan rösta från den 20 maj. Din röst avgör. Tillsammans kan vi göra ett annat Europa möjligt."
Åsa Westlund

Den svenska Socialdemokratiska europaparlamentariker med ansvar för miljö- och klimatfrågor. Som ledamot i Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet samt i Europaparlamentets tillfälliga klimatutskott har hon varit en av de mest aktiva parlamentarikerna för en bättre miljö, säkrare livsmedel och för ett Europa som framgångsrikt ska kunna möta klimathotets utmaningar. Åsa är även ersättare i Europaparlamentets utvecklingsutskott som främst arbetar med biståndsfrågor.

Åsa vill
- Investera i ny grön teknik som ger gröna jobb- "För att undvika en ännu större arbetslöshet och för att rusta oss för tiden efter krisen behöver vi investeringar för nya gröna jobb. I Sverige och i EU"

- Ha ett europeiskt samarbete där vi tillsammans underlättar för företag att växa, skapar stabilitet i de finansiella systemen och investerar oss ur jobbkrisen- "Investerar vi i rätt saker kan vi samtidigt ställa om till ett mer klimatsmart samhälle. Högerpolitiker försöker fortfarande framställa det som att rättvisa villkor på arbetsmarknaden skulle hindra utveckling. Eller att en aktiv miljö- och klimatpolitik är ett hot mot jobben.
Det är precis tvärtom. Jobben hotas inte av människor som vågar, inte heller av ny teknik eller tydliga krav på en grön omställning. De hotas istället av otrygga människor, gammal teknik och brist på anpassning. Det är med kunskap och kompetens vi ska konkurrera, inte med sämre arbetsvillkor. "

- Att EU i ännu högre utsträckning än i dag vidtar åtgärder för att få bort denna ohyggliga människohandel- "Det handlar om att minska de sociala och ekonomiska klyftor som finns mellan människor och regioner. Ingen ska av desperation tvingas in i prostitution. Det handlar om ökad jämställdhet."


Åsa har
- I förhandlingar om EU:s klimatpaket arbetat för att EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 40 procent till år 2020 jämfört med 1990 års nivå. Hon har också kämpat för att EU ekonomiskt ska stötta utvecklingsländernas klimatarbete.

- Varit drivande i arbetet med EU:s nya krav på personbilars klimatpåverkan. Till exempel ska hårdare regler gälla för nya bilars koldioxidutsläpp, bilar som drivs med biobränsle ska premieras och särskild bonus ska ges till bilar med riktigt låga utsläpp. Kraven på koldioxidutsläppen kommer att successivt fasas in från och med år 2012. Åsa har därutöver arbetat för att få fram en lagstiftning för att minska även andra fordons klimatpåverkan.

- Varit med och arbetat fram världens absolut främsta kemikalielagstiftning som EU fick i december 2006. Åsa Westlund var en av de ledamöter som arbetat med att få lagstiftningen på plats. Lagen innebär att ett tydligt ansvar läggs på industrin för att ta fram data om kemiska ämnen samt göra riskbedömningar och föreslå åtgärder för att hantera riskerna. Ansvaret läggs främst på tillverkare och importörer. Lagen innebär även bättre information till konsumenterna.
När vi från SSU Linköping & Norrköping var i Bryssel i slutet av mars/början på april och besökte bl.a. Europaparlamentet så fick vi träffa Åsa. Hon pratade med oss om bl.a. kemikalielagstiftningen och miljön. Det låter kanske som något diffust och konstigt som inte rör dig, men faktum är att du påverkas varje dag. Det fanns/finns bl.a. vissa ämnen man tillsätter i kläder för att de ska tåla smuts etc. bättre, men som kan vara giftiga. Det har hon arbetat och arbetar med för att få bort. Hon vill också få bort alla onödiga tillsattsämnen som många livsmedelsföretag använder sig av egentligen helt i onödan, då de kan göra barn hyperaktiva bl.a. Att hon är en riktig miljökämpe går det heller inte att ta miste om, och eftersom miljön är en superviktig fråga för mig så är det nog ganska sannolikt att jag kryssar Åsa på söndag.

Läs mer på http://www.asawestlund.com/

/ Lisa

Superstädarjobbet

Hej allihopa!
Efter ett avbrott i bloggandet är vi nu tillbaks igen, såhär några dagar före valet, otroligt peppade att kampanja och berätta för er om vilka vi tycker ni borde rösta på. Tänkte skriva lite om min favorit Åsa Westlund ikväll...

Men, jag känner att det är vissa saker jag måste reda ut först. Det här med Superstädarjobbet. Jag fick det förövrigt inte, men kom 6:a, så tack alla ni som röstade på mig! Vann gjorde Oscar Asplund, grattis! Som ni kanske sett (läst) så skrev DN om mig för lite mer än en vecka sen. En ledare om hur SSU kunde/"borde" kritiserat detta projekt då pengarna kunde räckt till minst 3 ungdomars sommarjobb, och att det är ett "hån mot de ordinarie renhållningsarbetarna" i Linköping.

För det första: Det är INTE Linköpings kommun som bekostar projektet, det är Linköpings Cityförening, dvs. företag i Linköping. Linköpings kommun samarbetar eftersom de har ansvar för städningen i Linköping (de köper städtjänster av BEFAB) och eftersom ungdomsombudet Sofie Elliot är med i projektgruppen. Men det är inte kommunen som betalar den feta lönen!
För det andra: Jag har hävdat, och hävdar fortfarande, att det faktum att jag tillhör SSU verkligen inte fråntar mig rätten att söka precis vilket jobb jag vill! Ett välbetalt sommarjobb är inte mer fel för mig än för någon annan att söka.
För det tredje: Att lönen är så pass stor finns det en tanke bakom- man vill uppmärksamma projektet så mycket som möjligt! Hade det vanligt vanlig lön hade inte alls lika många sökt, och kanske inte heller jobbat lika hårt för att få röster om de blivit nominerade. Att man ska rösta fram vem som vinner finns det förstås också en tanke bakom- man vill att budskapet om projektet ska uppmärksamma och spridas till så många som möjligt- för alla som går in på sidan och röstar ser ju hemsidan och kan läsa om projektet.

Summan av kardemumman: Vill företagen i Linköping satsa pengar på en kampanj som sannolikt kommer förbättra miljön i Linköping och göra det till en trevligare och mer attraktiv stad för turister såväl som invånare, då är det deras sak. Personligen tycker jag att idén om projektet är superbra och NÖDVÄNDIG framförallt, och att jag skulle bli uthängd i DN var ju himla tråkigt, men nu vet ni här (som kanske dessutom har ett hum om varför jag sökte jobbet till skillnad från vad Malin Siwe verkar tro) iallafall hur det hänger ihop.

Hjälp nu Superstädaren för Juni att hålla rent och fint i staden!

Kommer fler inlägg ikväll...

<3

onsdag 20 maj 2009

På tal om skräp...

Ja, så passande- jag har blivit nominerad till superstädare i Linköping under juni! Så nu ber jag alla er läsare om hjälp här, som ni förmodligen redan vet så är jag intresserad av miljön och miljöfrågor och vi driver ju faktiskt också en kampanj för miljön med SSU Katedral just nu. Skulle jag få det här jobbet så vore det ju en jättechans att få visa vad jag kan göra för miljön, och ett jättekul sommarjobb inte minst! Så, om ni vill stötta mig så att jag vinner, gå in på www.renstad.nu och rösta en gång per dator och dag fram till 26:e, så kanske jag vinner! Sprid till alla som ni tror vill ha en miljövän/kämpe/tjej/kvinna/ssu:are som mig som superstädare.

Lisa for Superstädare juni -09 !

/ Lisa

söndag 17 maj 2009

Skräp

Som bekant är ju Linköping en universitetsstad och det är ju bra, kul osv. Men vad som slog mig förrut när jag var ute på kvällspromenad med min hund är att de där studenterna sure knows how to skräpa ner ! Typ varenda gräsplätt såg värre ut än Trådgårn efter högstadiets skolavslutning... Och att det är illa säger väll sig självt.
Det som stör mig är att det mycket möjligt kommer att läggas massor pengar på att plocka upp allt det där skräpet, alltså pengar som egentligen skulle passa bättre någon annanstans. Ett annat, kanske mindre, problem är att det är pain att försöka promenera med ett djur när det ligger maträster and God knows what överallt. Förövrigt är kycklingben är livfarligt för hundar och katter att få i sig.

Ber om ursäkt att jag låter som en gammal tjurig farmor men vi på SSU Katedral driver ju trots allt miljöprojekt och sådana saker som nedskräpning är ju bara fruktansvärt onödigt. Eller vad ?

onsdag 13 maj 2009

Våldtäkter m.m.

Bra att Johanna kom med en instickare om infon om EU-valet i aulan idag, så folk kommer ihåg!

Men jag fick ett svar på inlägget jag skrev som svar till en kommentar från Viktor från Folkfronten...

Viktor har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Svar från Viktor-Folkfronten":
jag formulerade mig dumt! media idag nämner oftare våldtäkter när dom begås av svenskar det vi vill få fram och som står i filmen är att vi tycker det är viktigt att alla våldtäks män/kvinnor? hängs ut då dom som dom svenska våldtäksmän/kvinnor är en fara för samhället.jag skulle järna vilja veta om jag bodde i samma kvarter som en våldtäkts man/kvinna då skulle jag lägga ut huset till försäljning då jag INTE vill bo granne med sådna avskum.vill inte heller att han/hon ska tänka saker om mina barn som leker så frid fullt ut vid sandlådan.Du skriver att du skulle känna dig tryggare utan nazister vad är det som får dig att tro att *nazisterna* skulle gå till angrepp mot dig eller liknande. en kille i min paralell som är invandrare sa att han kände sig mer otrygg med att möta ett invandrar gäng än vad det är att möta ett gäng nationalister.bara för man är storväxt rakad skalle och inte gillar mångkulturela så hoppar man ju givetvis inte på någon helt oprovoserat./viktor

Jag är väl kanske inte nödvändigtvis för att "hänga ut" folk till höger och vänster men att uppmärksamma tycker jag också är viktigt! Men som sagt, jag vill inte uppmärksamma vissa mer än andra. Kan förstå din tanke om att du vill veta om någon av dina grannar är våldtäktsmän/-kvinnor, men å andra sidan, människor är människor. Jag tycker att våldtäkter och de som begår våldtäkter är HEMSKA, inget annat, men de är fortfarande människor. Jag tycker det är synd att så få får sina straff (eftersom det är så svårt att bevisa) men att hänga ut folk skulle vara förödande- för tänk på de som faktiskt INTE är skyldiga, även om de kanske är få, de får ju lida något otroligt. Jag tycker våldtäktslagstiftningen borde ändras och straffen höjas, men jag tror inte på ett kollektivt straff från samhället- vad jag tycker vi kan och BÖR göra är att visa att våldtäkt aldrig, aldrig är okej. I förebyggande syfte om inte annat.
Jag sa inte att jag tror att nazister skulle hoppa på mig, men jag, personligen, känner mig mer otrygg bland människor jag vet inte tycker om vissa enbart p.g.a. deras ursprung, än bland människor som jag inte har en aning om vad de tycker om och inte tycker om. Jag litar inte på att människor med sådana värderingar INTE skulle kunna hoppa på mig utan anledning, men som sagt, det är inte som att jag går runt och tror att dom ska det heller. Jag är förövrigt svensk så jag behöver kanske inte oroa mig för min egen skull- men tillhör jag verkligen "den ariska rasen"- jag är ju brunett!!!!

/ Lisa

tisdag 12 maj 2009

Dagens opolitiska citat

We seem to be made to suffer.
It's our lot in life.


- C3PO, Star Wars



Mwepp, det har ingenting med SSU Katedral att göra men jag anser att ett bra citat aldrig sitter fel så jag kanske fortsätter med att slänga in ett då och då. Om bloggbossen Lisa godkänner såklart.
Egentligen tittade jag mest in för att meddela att det är dags för information om EU- valet i aulan imorgon. Även någon slags debatt om jag har förstått saken rätt. Be there.



/ Johanna

måndag 11 maj 2009

Blondinbella-kritik

Nu äre såhär att jag har ju en privat blogg också. Och ibland blir jag grymt förbannad över olika saker som inte känns värda att ta upp här. Men när det är politik, Sveriges största bloggerska som försöker banka in sin politiska (miss-?)uppfattning, då känns det som att min kritik om det kan få vara med här också.

Blondinbella skriver: "Finanskrisen: Vi har en finanskris runt om oss. Medan Mona Sahlin tror att vi kommer ur krisen om vi stänger av Sverige ett tag, använder oss av protektionism och gömmer oss, så går det att rädda Sverige med våra egna skattepengar. Det är fel! En finanskris är global och vi i Sverige kommer inte ut den av oss själva, vi i Moderaterna vill ha ett starkt och öppet sammarbete med EU för att klara kriser."

Protektionism är när land skyddar varor och tjänster från konkurrens från andra länder. Jag vet inte vad hon menar med att "stänga av Sverige ett tag", för vad Mona och (S) vill göra är att satsa på jobb genom att t.ex. stötta kommuner finansiellt så att de slipper skära ner på tjänster. Jobben går före skattesänkningar. Varför skattesänkningar inte känns särskilt nödvändigt är för att det är en så pass marginell skillnad i hur mycket pengar man får ut (om man inte tjänar mycket). Har man dessutom inget jobb (därmed ingen lön utan endast a-kassan, som de sänkt!) får man i princip inga extra pengar av skattesänkningar i detta läge. En finanskris ÄR global men Sverige kan hantera den bättre eller sämre. Sverige har hittills drabbats hårdare än EU som helhet, tillexempel. Regeringen skulle bl.a. kunna investera i småföretag och entrepenörsskap, som är en källa för framtida jobb. Att satsa på gröna jobb, rusta Sverige för framtiden, är också ett bra sätt.

BB skriver: "Starkt EU - men på lokal nivå: Vi i moderaterna vill ha ett starkt EU, världen ska ska inte styras enbart från Washington, Moskva eller Tokyo, hellre ett starkt EU med en svensk röst. Däremot ska inte alla beslut fattas i EUs huvudkontor i Bryssel såsom socialdemokraterna vill. Vi tycker att stora frågor såsom brottslighet och miljöfrågor ska styras på EU-nivå medan lokala frågor såsom välfärd, sjukvård och jobb ska styras av dom som vet och jobbar med det lokalt- Inte någon 200 mil ifrån."

Vill vi? Enligt vem?

BB skriver: "Socialdemokraterna har länge försökt att stöpa oss i en och samma form. Att vi alla ska gå i samma skola, att vi alla ska läsa samma saker och precis lika länge. När har man någonsin frågat eleven hur skolen egentligen fungerar? Moderaterna tycker att politik ska skötas på lokal nivå. Inte som socialdemokraterna som vill ha en så pass stark stat som sak ha kontroll över allt. Politiker vet inte alltid bäst! Utan det är lärare, läkare, människor som jobbar närmst som ska få mer inflytande. Jag vill sträva efter ett samhälle som ser till oss som personer, som tar tillvara på allas talanger och hjälper människor att lyckas! Inte leva i ett samhälle som styrs med järnhand av staten.Moderaterna är ett frihetsparti."

Att jobba för och främja allas lika rättigheter och möjligheter är INTE detsamma som att stöpa alla i en och samma form. Samma skolor, återigen, enligt vem? Socialdemokraterna vill inte ha en så stark stat som möjligt, utan bara erbjuda trygghet för befolkningen. Kontroll över allt är en grov överdrift. Är Moderaterna ett frihetsparti? Är det frihet att knappt klara sig om man mister jobbet? Är det frihet att inte ha ett arbete?

/ Lisa

EU:s uppbyggnad


Eftersom det är val till Europaparlamentet den 7 juni (eller förtidsrösta från och med 20 maj) så tänkte vi att det kanske kunde vara bra med lite EU-upplysning här i bloggen. Så, här kommer den första delen av detta, som handlar om EU:s uppbyggnad och innehåll!

EU består av 27 länder, varav Sverige är ett. Inom EU beslutar man om frågor som är gemensamma för medlemsländerna, t.ex. miljö, jordbrukspolitik, utrikespolitik mm. EU samordnar även medlemsländernas ekonomiska politik. På vissa områden beslutar EU helt och hållet (t.ex. handelspolitiken gentemot länder utanför EU) och på andra områden har både EU och de enskilda medlemsländerna rätt att ta beslut (t.ex. miljöpolitiken och socialpolitiken). Det finns även områden som EU inte får stifta några lagar i, utan bara stödja samarbete mellan länderna, t.ex. kulturpolitik och sysselsättningsfrågor. Det finns också några områden som EU inte alls får bestämma över utan lämnar till varje medlemsland att besluta, t.ex. planering av sjukvård och skola.

EU består av tre "delar".

Europeiska kommissionen: En kommissionär från varje land (Sverige: Margot Wallström) som utses av Ministerrådet på stats-och regeringschefs nivå (kommer till det snart). Kommissionens huvudsakliga uppgift är att föreslå ny lagstiftning, genomföra lagstiftningen i samarbete med medlemsländerna och övervaka att medlemsländrna följer den gemensamma lagstiftningen. Kommissionärena är EU:s högsta tjänstemän och är partipolitiskt obundna i sina roller, men i praktiken påverkar förstås kommissionärernas politiska färg vilka frågor som kommer upp på agendan och blir lagförslag.

Under kommissionen finns Ministerrådet, som består av ministrar från medlemsländerna. Det är det högst beslutande organet inom EU och stiftar nya lagar och ingår internationella avtal för EU. I många frågor är makten i besluttagandet delat med Europaparlamentet. Ordförandeskapet roterar och, som ni kanske redan har hört, så blir Sverige ordförande hösten 2009. Då är man ordförande i 6 månader innan man lämnar över till nästa land i ordningen. Ministerrådet består av en minister från varje medlemslands regering. Vilka ministrar som sammanträder beror på vilken fråga som ministerrådet behandlar. Om det till exempel gäller ekonomiska och finansiella frågor är det finansministern från varje medlemsland som sammanträder.

Europaparlamentet: Europaparlamentet består av ledamöter från de olika medlemsländerna. Ledamöterna väljs för en 5-årsperiod. Hur många ledamöter ett land har beror på folkmängden. Europaparlamentet ska granska och fatta beslut om lagförslag från kommissionen, godkänna internationella avtal och nya medlemsländer samt kontrollera kommissionen och EU:s budget. I Europaparlamentet finns olika grupper, beroende på vad man har för politik, för t.ex. socialdemokrater och moderater sitter ju inte i samma parlamentsgrupp. GUE/NGL är Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (Vänsterpartiet tillhör gruppen), ALDE är alliansen liberaler och demokrater för Europa (Folkpartiet och Centern tillhör gruppen), ESP är den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet vilken förstås våra svenska socialdemokrater tillhör, IND/DEM är Gruppen självständighet/demokrati (Junilistan tillhör gruppen), Gröna/EFA är Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (Miljöpartiet tillhör gruppen), EPP-ED är Gruppen för Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) och Europademokraterna (Kristdemokraterna och Moderaterna). UEN är unionen för nationernas Europa och så finns det också grupplösa.

Det är ledamöter till Europaparlamentet som vi nu ska rösta fram, och som ni säkert förstår så är det en mycket viktig uppgift, varför det också är viktigt att vi röstar den sjunde juni! I Europaparlamentet brukar man också säga att varje enskild ledamot har mer makt än t.ex. en riksdagsledamot i Sverige, för får man ansvar för en viss fråga så kan man lyckas få med sig även andra grupper så är det ju troligt att den går igenom. Det handlar mycket om kompromissande för ledamöterna. Det finns heller inte samma "partipiska" som i riksdagen här hemma.

Det var lite kort förklarat om själva EU. Nästa gång blir det mer om olika områden och frågor, och om de socialdemokratiska EU-parlamentskandidaterna. Självklart också lite om varför det är så viktigt att rösta, även om man är emot EU, faktiskt!

/ Lisa

söndag 10 maj 2009

Leve socialismen, leve friheten

Hör och häpna, gott folk; Johanna är i farten ! Man kan ju knappast säga att det har öst in inlägg från min sida här på bloggen men jag tänkte ta tag i den saken nu. Och för er som inte har den blekaste om vem jag är kan jag ju tillägga att jag är ledamot för SSU Katedral.



I helgen har jag och ordförande Lisa befunnit oss på valläger i Bommersvik. Den sjunde juni är det ju - som de flesta av er säkert redan vet - dags för val till EU- parlamentet (vilket vi tänkte prata vidare om i ett kommande inlägg). Det var dels ett mycket trevligt läger med SSU:are från hela Sverige, men framför allt var det lärorikt. Jag och Lisa hann med en hel del föreläsningar, bl.a. ett om hur borgarna bar sig åt för att sno till sig makten och vad vi själva misslyckades med i det förra valet. Vi har även hunnit med en liten kurs i feministiskt självförsvar vilket jag personligen tyckte var skitbra. Dessutom fick vi besök av partisekreterare Ibrahim Baylan och flera av Socialdemokraternas egna kanidater till EU så det blev flera utfrågningar vilket gav en hel del. Vi kommer ta upp mer om detta senare !
Idag avslutades lägret med en manifestation på Minttorget i Stockholm, med anledning av den grova arbetslöshet bland ungdomar som just nu drabbar Sverige. Jag var förmodligen inte ensam om att skrika mig hes så nu hoppas jag verkligen att vårt budskap börjar sjunka in hos Reinfeldt och company !



Vår delegation från Östergöööötland : )

onsdag 29 april 2009

Vår politik (hehe fnissa lite om ni fattade ordvitsen)

Ja ser man på, det är VÅR! Ja nästan sommar rentav om man är riktigt optimistisk. Och jag har varit en väldigt dålig bloggare på sistone, det håller jag med om. Men nu är det nya tag!

På fredag är det en stor dag för Vänstern, nämligen Första Maj! För er som inte vet så är det, ja vad ska man kalla det, en högtidsdag för arbetarrörelsen! Eller en solidaritetsdag. Ja hursomhelst, en viktig dag iallafall. Vill du vara med och kämpa för jobben, Ostlänken m.m? Gå med SSU i tåget! Tid och plats meddelar jag imorrn (jag är glömsk, hehe).

Just nu är vi som är de drivande krafterna i SSU Katedral lite upptagna med annat, det är mycket nationella prov och sånt som ni säkert vet. Men det betyder inte att vi inte har kvar våra planer och visioner! Vi hoppas bl.a. kunna få till en grillkväll nån gång i vår för alla SSU- Katedralare.

Det allra hetaste på tapeten just nu (som jag känner har hamnat lite i skuggan p.g.a. Lundby-Wedin failandet och det där) är ju självklart EUROPAPARLAMENTS-VALET! Inom kort kommer ett inlägg om vad det egentligen är för nått vi ska rösta om, och varför det är viktigt att rösta (sen antagligen även lite hintar om hur vi tycker...)

Så glöm för 17 inte att kolla in bloggen den närmaste tiden, man kan lära sig mycket!

/ Lisa

lördag 4 april 2009

Bryssel!

Eftersom SSU Norrköping redan varit duktiga och skrivit om Bryssel så ska ju inte SSU Linköping vara sämre minsann!

Måndag

02.15 natten till måndagen åkte den onödigt stora dubbeldäckarbussen med 7 tappra SSU:are från Linköping. De ca. 40 minutrarna till Nkpg kan jag inte uttala mig särskilt mycket om då jag sov som en stock, gissar att så var fallet även för de flesta andra av oss. Men, iallafall, Norrköpingsborna intog bussen och vad som hände de resterande timmarna det tog att åka till Bromma kan jag inte heller uttala mig om haha, men vi säger att alla sov då med. Vi kom fram till Bromma flygplats (fotbollens flygplats, vad nu det innebär?) ca. en timme för tidigt, vilket var rätt ovärt eftersom flygplatsen inte öppnade förrän 06.30. Men då kunde ni ju fortsatt sova i bussen, tänker du? Icke sa Nicke, bussen stannade inte så vi fick minsann stå där och frysa assen av oss. Vi underhöll oss dock med lite "Hej jag heter Bengt" men efter en liten stund tyckte Jonatan att det var för kalori-förbrukande (tror han sparar på såna). Hursom, det var väldigt skönt när vi fick komma in på flygplatsen, checka in bagaget och kliva på planet till Bryssel!
Flygresan gick bra, dock missade vi maten vilket vi grämde oss över resten av resan och påminde oss om att hålla oss vakna på hemresan.

När vi kom fram till Bryssels flygplats och hade mött upp vår guide Lars Johansson tog vi tåg in till staden från flygplatsen, och från tåget gick vi uppför en lååååång uppförsbacke till vårt hotell! Och hotellet, tja, vad kan man säga om det? Det fanns inga toalettdörrar men förutom det så var det ju inte fy skam iallafall! På hotellet mötte vi även upp 10 SSU:are från Västmanland, trevligt!

Efter att ha lämnat våra saker på rummen så blev det en lång promenad (vilket visade sig inte vara den enda under resan) mot Norges ambassad, som vi besökte för att få en klarare bild av hur det var att inte vara med i EU. Va en norrman som pratade med lite skum dialekt och berättade säkerligen en hel del intressant, för somliga av oss var det dock nästintill omöjligt att hålla ögonen öppna (trots försök med olika tekniker; uppspärrade ögon, ena ögat stängt etc etc...). Det jag snappade upp emellan tupplurarna var dock intressant, tydligen behöver de ändå betala in en himla massa pengar så hur mycket tjänar de egentligen på att inte vara med i EU?

På kvällen åt vi middag på en "all you can eat-ribs"-restaurang och jag tror det var nån västmanlänning (kvinnlig sådan!) som vann ätartävlingen med typ 5-6 stycken.

När vi kom tillbaks till hotellet somnade vi nästan direkt, jag vaknade dock mitt i natten av oljud utanför dörren och på vår balkong, var våra rumsgrannar spanjorerna som hade en liten fiesta. Somnade dock ganska direkt igen, bare in mind att vi hade varit uppe nästan 24 timmar!

Tisdag

Dagen därpå inleddes med frukost på hotellet, sen en lång promenad igen till Brysselkontoret, dvs TCO, SACO och LO i Bryssel som finns där för att bevaka vad som händer i EU då det många gånger påverkar facken i Sverige mycket. Det var informativt och intressant! Efter lunch och slappande i en park i närheten så var det dags för promenad till EU Parlamentet! Det var nog det mest spännande på hela resan faktiskt. Vi pratade med Åsa Westlund och fick veta massor om EU-parlamentet, socialistgruppens och socialdemokraternas politik där och även viktiga skiljefrågor mellan socialistgruppen och den konservativa och den liberala gruppen.

På kvällen åt vi kinesmat och Payam och Jonatan kom in i en liiite för hetsig och långdragen debatt om huruvida förnuft var något subjektivt eller inte (Tiba och jag skrek förgäves streck i debatten typ 20 ggr). Maten var god iallafall.

Onsdag

God nattsömn, och vi vaknade vid sju för vår sista dag i Bryssel (för den här gången måste jag väl tillägga eftersom vi gnuggade på den där statyns bröst som man ska göra om man vill komma tillbaks till Bryssel). Ännu en lång promenad i det vackra vädret till PES (Party of European Socialists), där en man som jag nu när jag tänker efter inte egentligen har en aning om vem han var talade med oss om vad de var, vad de gjorde osv. Vi pratade också med en representant för ECOSY (Young European Socialists) där och diskuterade bland annat jobbsituationen för unga idag.

Efter detta lilla möte var det fritid som gällde, men SSU Linköping och några från Norrköping valde att luncha på Pizza Hut (varför vi nu gör det när vi har chansen att äta något spännande exotiskt som inte finns hemma i Sverige, men det var gott iallafall). Här sa vi också tack och hej till vår duktiga guide. Efter lite souvenirshopping var det dags att dra sig till hotellet för att hämta grejerna och sedan åka buss till flygplatsen där vi sa tack och hej till Västmanland, nice knowing ya! Haha nej va hemskt det lät, vi hoppas förstås på att få se mer av er, även om vi kallade er Värmland hela resan. När vi checkade in fick både Tiba och jag lite panik då personalen där berättade att vi inte hade några platser på planet (?! :O), men vi blev uppgraderade till Business så det var ju lugnt tänkte vi, tills vi upptäckte att vi fått samma sittplats och nog för att jag tycker om Tiba väldigt mycket men jag vill varken sitta i hennes knä eller att hon ska sitta i mitt knä i lite mer än två timmar så vi gick tillbaks och jag blev nedgraderad igen till Economy. För Johannas och min del var det iallafall en trevlig hemresa, dessvärre satt Tiba bredvid en idiot som läste Mein Kampf och som sa en del puckade grejer till henne... mer om det och varför det gjorde oss alla så förbannade i ett senare inlägg. Hursomhelst, på bussresan hem diskuterades familjer/barn (ur ett politiskt perspektiv som allt annat på denna resan, typ :P) och även fildelning med mera. Jag zonade dock ut halvvägs och sov gott. Det var skönt att komma hem med Bryssel var hur bra som helst och jag kan absolut tänka mig att åka tillbaks dit någon gång!

Vi lärde oss massor och Johanna och jag har nu stora planer för bloggen angående valkampanjen för EU-parlamentsvalen i juni! Det ni, håll er uppdaterade!

/ Lisa

Johanna och Lisa (jo man får visst tala om sig själv i tredje person!)

fredag 20 mars 2009

Svar från Viktor-Folkfronten

(Angående http://ssu-katedral.blogspot.com/2009/02/mangkulturen.html)

den 11 mars 2009 08:50
Viktor sa:
hadde du kollat på alla filmer anågende våldtäkter så hade du sätt och läst att vi(folkfronteN) INTE drar fram endast invandare finns många namn på listan som visas i slutet av film som är svenska det motsätter vi oss inte men vi tycker det är viktigt att det även visas namn på indandrarna som begår våldtäkter efter som du med bor i linköping så antat jag att du läst om det fasans fulla våldtäkten mot en 6-årig flcika hela hennes liv är förstört hon lär aldrig kunna lita på män mer i just linköping har vi som tur vara blivit benådade från våldtäkter rapporter under 2008 upp kom till 560 anmälda våldtäkter 450 av desse var ut förda av månkulturela tycker du ska läsa allt om folkfronten innar du bestämmer dig vart du ska stå. men motarbeta oss inte då vi inte vill något ont endast hjälpa till att skapa en tryggare stad/ folkfrontens aktivister

Självklart tycker jag att våldtäkter är hemskt, oavsett vem som begår dem och vem som drabbas. Men varför skulle det vara nödvändigt att utpeka "mångkulturella" just? Våldtäkter begås som sagt av både svenskar och invandrare, och vad statistiken visar är sannolikt endast de anmälda fallen- man får inte glömma hur otroligt många det är som inte vågar anmäla. Skulle alla fall vara med i statistiken tvivlar jag på att invandrare, eller som ni kallar dom, "mångkulturella" skulle vara överrepresenterade. Om vi ska tala om statistik, så är ju även arbetslösa och "fattiga" överrepresenterade, vilket ju klart hänger ihop med statistiken om invandrare- de flesta i Sverige som är arbetslösa och har ont om pengar är ju just invandrare. Det är snarare ett klassklyfteproblem, skulle jag vilja påstå.

Jag tycker att det är ett viktigt ämne ni belyser men jag är högst tveksam till er vinkling.


Det är fint att ni vill skapa en tryggare stad. Jag skulle känna mig tryggare utan nazister.

/ Lisa

torsdag 19 mars 2009

OBS

ÅRS- OCH PLANERINGSMÖTE FÖR SSU KATEDRAL IDAG 16.00 I SSU-LOKALEN! Ses där ;)

/Lisa

lördag 14 mars 2009

Demokrati?

Hej igen! Det var ett tag sen nu.

Men nu blev jag iallafall lite inspirerad att skriva något, sitter nämligen och försöker skriva en rapport om demokratiseringen i Sverige under 1900-talet. Kom hursomhelst in i en diskussion (som från början var ett missförstånd, men iallafall) om vad som var mest demokratiskt- att alla män fick rösträtt, eller att kvinnor också fick rösträtt? Klass vs. kön, vad är viktigast ur demokratisk synpunkt tycker ni?

Återkommer i början av nästa vecka och skriver lite igen!

/ Lisa

onsdag 11 februari 2009

Till Jonatan ;)

För er som vill sjunga med...

"Ariel lyssna på mig, ett liv på land är för torrt. Men havet är djupt, i vågorna vågar man ha lite kul"
Du tror att i grannens vatten Är sjögräset alltid grönt
Du drömmer att simma upp dit, Det är inte mödan lönt
Nej se dej omkring i viken
Här finns ingen ytlighet
Du kan inte bli besviken
Det framgår med tydlighet
Havet är djupt, havet är djupt
Nere på botten, Här är det toppen
Titta och njut
Uppe på land finns bara spring, Möda och slit för ingenting
Men under ytan där kan man flyta
Havet är djupt
Här nere är fiskar glada, Här simmar man kring förvål
Men fisken på land är lessen, Där simmar man i en skål
Men fisk i en skål är lycklig
Det blir mycket värre sen
En dag när familj är hungrig
Man hamnar på tallriken. O nej!
Havet är djupt, havet är djupt
Ingen kan ta oss
Slå oss och ha oss I en ragu
Folk har recept i någon bok
Men vi kan fly från drag och krok
Inga bekymmer, Vi bara rymmer
Havet är djupt, havet är djupt
Havet är djupt
Och här i trakten
Håller vi takten
Räknar till sju
Utan att krocka i en slör
Svänger en rocka och en stör
Ni måste höra, Stick ner ett öra
Havet är djupt
En ödla på flöjt
Man spelar förnöjt
På harpa och bas
På karpars kalas
Tre braxar på sax
Där trummar en lax
En gös gillar ös och soul
En stör har gehör
Och stråkarna för
Två långor på bal
Och svartfisken gal
En nors och en sill
Kan inte stå still
En blåsfisk blåser på
Havet är djupt, havet är djupt
När en sardin
Tar av sin sordin
Så lyssna och njut
Och varför trängas på en strand
Här är ett gäng som bildar ett band
Musslor som rappar
Snäckor som klappar
Havet är djupt
Svänger som attan
Sula på mattan
Havet är djupt
Sniglar som tutar
Ingen vill s l u t a
Livet på botten
Verkar väl toppen
Vi har det gott här
Vattnet är vått här
Havet är djupt

/Lisa