FRIHET JÄMLIKHET SOLIDARITET
tisdag 26 oktober 2010
Kaffe-värvning
måndag 4 oktober 2010
Dags för möte!
Jag tänkte bara informera om att SSU Katedral ska ha möte i SSU lokalen (Platensgatan 18) nu på onsdag kl. 16. Vi ska bland annat planera en antirasistisk kampanj, och även andra aktiviteter som vi kan ha under hösten. Funderar ni på att bli medlemmar och är nyfikna på vad det är vi gör så är ni självklart välkomna!
måndag 20 september 2010
Vi gillar olika!

Vi kan konstatera att valet inte slutade som vi hade önskat. Alliansen kommer att sitta kvar i fyra år till. Men det värsta av allt är att vi nu har ett främlingsfientligt parti i vår riksdag. Man blir så besviken. En tråkig dag för Sverige, helt enkelt.
Men vi i SSU Linköping har gjort ett bra jobb under valrörelsen. Vi har växt och fått många fler medlemmar. Nu får vi börja om, och det gör vi redan imorgon. Då kommer det nämligen hållas en allmän demonstration mot Sverigedemokraterna. Klockan 12 utanför Domkyrkan.
Vi ses där!
/Kirna
tisdag 14 september 2010
Debatt i Cloetta center
Debatten var väldigt intressant, det pratades om allt från skolan till miljön, och jag hoppas att alla lärde sig något nytt (jag gjorde det i alla fall). När SDUs ordförande pratade hördes en hel den buande, och när Ung Pirat fick en fråga om välfärd (eller var det bostadspolitik) är jag säker på att det inte bara var jag som skrattade!
måndag 13 september 2010
Det finns bara ett arbetareparti...
Om ni vill se hela debatten så kan ni göra det här: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=139476&a=214333
/Kirna
tisdag 7 september 2010
Kom och lyssna!
Vi ses där!
fredag 3 september 2010
Illa, Björklund!
Jag tänkte blogga lite med tanke på Jan Björklunds (FP) besök här på Katedral i onsdags. Under sin timma i aulan hann Björklund prata ganska mycket om Alliansens skolpolitik. Han nämnde däremot inte att han vill försämra jobbsituationen för oss unga.
Med en ny anställningsform för lärlingar under 23 år vill Jan Björklund bland annat:
* Halvera lönen för 19-åringar
* Förlänga provanställningstiden till 18 månader, vilket innebär att den anställde kan få sparken lättare
Den nya anställningsformen väcker många funderingar. Varför ska man straffas bara för att man är ung? Att halvera lönen för unga låter mycket konstigt då hyror, matkostnader och andra utgifter inte halveras. Hur har Björklund tänkt att vi ska kunna klara oss?
Socialdemokraterna vill istället:
* Införa jobbstart för unga arbetslösa (detta innebär att de som skriver in sig på Arbetsförmedlingen ska få jobb, praktik eller utbildning från första dagen)
* Införa en skattesänkning för de arbetsgivare som anställer arbetslösa ungdomar
* Satsa på fler platser i högskolor och i Kvalificerad Yrkesutbildning (Här ska även pengar läggas på att förbättra kvalitén i högskolan)
Värt att tänka på när ni ska rösta!
/Kirna
onsdag 1 september 2010
Nu börjar vi igen!
![]() |
Här har vi bildbevis från Valcentret där Adam och Kirna jobbar hårt! |
onsdag 30 juni 2010
Ett kort ord från semestern
Vi utvecklades då också. Ska vi ha det precis som det var måste vi alltså utvecklas.
måndag 7 juni 2010
Facket är viktigt!
fredag 7 maj 2010
Kan man lita på väljarbarometrarna?
...gick att läsas på många förstasidor på tidningarna igår, men kan man verkligen lita på de olika väljarbarometrarna? Självklart borde jag ha undersökt det här tidigare, men det var inte förrän de fyra regeringspartierna tog ledning som jag verkligen började undra.
I de flesta undersökningar frågas drygt 1000 personer vad de skulle rösta på om det var val idag. Många visar ett rödgrönt övertag, men inte alla. Jag lyckades hitta två opinionsundersökningar där de rödgröna inte var i ledning: Flashback (feb 2010) och Demoskop (maj 2010). Demoskop verkar vara en pålitlig källa, men inte Flashback. I Flashbacks undersökning ledde ett parti stort. SD. De hade över 40%. Löjligt säger jag, skrämmande säger andra. I många andra undersökningar har SD inte alls så höga siffror, men ändå över fyraprocentsspärren. Det som skiljer Flashback från de övriga undersökningarna är att de inte ringer sina väljare, utan låter dem klicka på en internetsida. Det må så vara att man inte vågar säga att man röstar på SD i telefon, men jag tror ändå att telefonundersökningarna är mer pålitliga.
Mitt budskap blir, kort och gott: Titta på fler olika undersökningar om du vill ha säkrare prognos.
torsdag 6 maj 2010
Rödgrön budgetmotion - miljö & ungdomar
På gårdagens SSU möte diskuterade vi de rödgrönas gemensamma budgetmotion, som framförallt går ut på att skapa fler, gröna jobb och att minska klyftorna i samhället. Det som är mest aktuellt för många av er på Katedral just nu är kanske var ni ska ta vägen efter gymnasiet, och eftersom många på skolan intresserar sig för miljöfrågor, så tänkte jag skriva lite om dessa två punkter:
Miljö- och klimatförändringar:
*Förbättring av kollektivtrafiken.
*Klimatåtgärder i fattiga länder.
*Bensindrivna bilar -> miljöbilar! (ersättning till den som konverterar sin bensinbil till en etanol- eller biogasbil)
*Höjd bensinskatt (blir dock inte ens 30 kr dyrare/månad för genomsnittsbilisten, och för den som har långt till jobbet kommer reseavdraget höjas).
*Stöd till:
-ekologiskt och närproducerat.
-förnyelsebar energi.
*Stor satsning på Klimatinvesteringsprogrammet (minska utsläppen av växthusgaser, investeringar inom bioenergi, m.m.)
Utbildning och unga jobb:
*Lättare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.
*Kompetenshöjande utbildningar.
*Nya jobb, praktik- och utbildningsplatser (bl.a. fler KY- och högskoleplatser).
*Krav på utbildning efter ett års arbetslöshet (jobbutbildning eller lärlingsplats, t.ex. Komvux).
*Bättre kvalitet i högskolan, bättre studie- och yrkesvägledning, modernisering av skolans lokaler, samt ett bättre program för mat.
*Snabbare övergång från studier till arbete.
Vill ni läsa mer om de rödgrönas budgetmotion rekommenderar jag Nicolina Friströms inlägg på SSU Linköpings blogg: http://ssulinkoping.se/2010/05/03/favoriter-i-budgetmotionen/
/Tina
tisdag 4 maj 2010
Första maj!
Nya skribenter nu igen, Tina och Kirna från IB2 här på Katedral.
Vi firade första maj med SSU för första gången i lördags och det var riktigt roligt, så vi tänkte bara berätta lite kort om det. Som ni kanske vet är första maj en stor dag för arbetarrörelsen, och det hålls demonstrationer runtom i världen - en tradition som är mer än 100 år gammal. I år är demonstrationerna kanske ännu viktigare eftersom det är valår, och vi måste lyckas förmedla våra budskap så att vi får en rödgrön regering efter valet!
I ett tåg med mer än 600 sossar marscherade vi från St Larsparken till Konsert & Kongress, där det var ännu fler människor på plats. Det var kul att så många dök upp under dagen och visade intresse! På Konsert & Kongress hölls det tal, och artister uppträdde. Mikael Wiehe (som vi nu vet vem det är!) och Fred på Jorden var faktiskt riktigt bra.
Hela dagen var som sagt väldigt rolig, och vi ser redan fram emot nästa första maj, då vi förhoppningsvis har en ny regering!
Vi avslutar med lite vackra bilder från i lördags:
;PpPppP
Moderaterna: "Vi är nya arbetarpartiet!" Så pissar dom på arbetarklassens rättigheter ;PpPppP
Någon frågar "Säljer du sprit till minderåriga?" "Nää" Så är man med i MUF ;PpPppP
Moderaterna: "Vi är för jämlikhet!" Så bedriver man en politik som ökar klyftorna ;PpPppP
Någon frågar "Röstar du solidariskt?" "Nää" Så röstar man rött ;PpPppP
måndag 3 maj 2010
Frihet
fredag 30 april 2010
Ny styrelse, nya tag
Iförrgår hade SSU Katedral årsmöte och valde en ny styrelse. Den ser nu ut som följande:
Ordförande: Rut -Tut- Ljunggren
Kassör: Tina Jensen Kronkvist
Ledamöter: Kirna Kataria, Adam Westerholm och Lina Krait
Och ni kan känna er fullkomligt trygga i att de kommer fortsätta måla Katedral rött, jag är extremt nöjd och stolt över dessa personer, de är verkligen duktiga och ambitiösa och kommer vara världens bästa styrelse!
Jag kommer fortsätta blogga här tills jag tar studenten, sen får de klara sig på egen hand men det kommer inte vara några problem ;) Jag sitter ju numera i styrelsen för SSU Linköping som studieledare, för er som inte visste det, och detta ärofyllda uppdrag ska jag göra mitt bästa för att förvalta på bästa möjliga sätt. Där kommer jag blogga även efter studenten såklart. Det känns lite sorgligt att lämna ifrån sig bloggen helt och hållet efter så lång tid haha, men det råder inga tvivel om att den kommer hållas vid liv, inte minst av den fantastiska nya styrelsen.
Vad gäller Katedral så vet jag att vi bl.a. har planer på nya affischer, och en kampanj, att sätta upp och sätta igång innan terminen är slut. Men ni ska veta att det inte är lätt för ssu:affischerna på Katedral haha... Men vi sätter upp nya varje dag om så är nödvändigt!
Det jag egentligen tänkte komma till med det här inlägget var, förutom att presentera nya styrelsen (som jag förövrigt just insåg består av endast IB:are hahaha) var förstås Första maj! Arbetarrörelsens högtidsdag, kan man kalla det. Självklart ska vi vara med och demonstrera och för er som vill joina så är det 14.00 i St Larsparken som gäller! I år är det stora firandet (som cirkulerar mellan Motala, Norrköping och Linköping) i Linköping så under eftermiddagen/kvällen kommer artister och politiker framträda och tala och spela. Blir kul, så gå dit och ta en titt om du känner för det!
/ Lisa
onsdag 28 april 2010
Årsmöte
måndag 26 april 2010
Angående människosyn...
Videocracy är en mycket bra dokumentär som skildrar lite av Italiens syn på människan.
Finns bl.a. på SVTplay
http://svtplay.se/v/1946253/dox/videocracy
lördag 24 april 2010
fredag 23 april 2010
Vilka åsikter ska vi betala för?
Å ena sidan har vi det moraliska problemet i att våra statliga pengar stöttar rasistiska åsikter och deras spridning. Det känns verkligen inte okej! Men å andra sidan så finns nämnden där just för att värna om mångfalden (vilket ioförsig blir rätt ironiskt när man stöttar en tidning som står för enfald).
Då uppkommer frågan: Vilka åsikter ska vi betala för? Jag skulle hemskt gärna moralisera över vilka som får ta del av skattepengar, vilka som får demonstrera etc etc, MEN samtidigt är jag ju medveten om att vi lever i en demokrati, och demokratin urholkas ju på något sätt om vi ska säga vad som är "bra" och vad som är "dåliga" åsikter. Nämnden verkar dock något tvetydig då de förbjuder Publicservicebolagen SR och SVT att sända "program eller inslag som är uppenbart kränkande för något av könen eller mot människor med viss hudfärg, nationalitet, religion eller sexuell läggning"...
Jag biter mig i näven och försöker tänka rationellt; även om jag ser det som en självklarhet att alla människor är lika värda och inte värderar människor efter hudfärg, sexuell läggning, nationalitet etc. så är det fritt för andra att göra det. Det är bara det att jag på något sätt i en demokrati vill värna om demokratiska värden... och vill man då verkligen stötta en organisation som Nationaldemokraterna?
Jag är kluven, som ni märker. Vad tycker ni?
torsdag 22 april 2010
Alliansens valplan fritt tolkad av Lisa
-Försämrat och försvårat läget för arbetslösa och sjuka
- Försämrat möjligheten till trygghet för en vanlig arbetare
- Gjort dyra reformer som givit få jobb
- Skyllt allt på finanskrisen (och ibland på Sossarna)
- Skaffat en jäkligt ful ny logga"
måndag 19 april 2010
"Det finns inte så värst många mekanismer som uppmuntrar den kommunala produktivitetsutvecklingen."Gunnar Wetterberg Corren 15 apr 2010
Fy skäms Wetterberg! Du skriver i din krönika om hur statligt ägda företag saknar viljan att utvecklas. Ett rent faktafel är ved det är. Tror du verkligen att våra skolor och sjukhus står still? Det tvivlar jag starkt på! Sverige skulle inte ha en av världens bästa välfärd om detta hade varit fallet.
Det fina med statligt ägda företag är, enligt mig, att det inte sitter en gubbe (ja, jag säger gubbe, för det är sällan kvinnor) i toppen som tjänar på det hela. Ska en privatperson verkligen tjäna pengar på att andra är sjuka?
onsdag 14 april 2010
Lite härlig vårmusik
tisdag 6 april 2010
Vi ligger inte på latsidan vi...
Skägget är fint, men det är synd att det är så segregerat. Om katten själv fick välja, så skulle Skäggetorp få en extreme makeover där bostadsrätter, hyresrätter, lägenheter, villor och radhus blandades. Låter det inte vackert? Hursomhelst, vi pratade med många intresserade Skäggetorpsbor som bl.a. mycket riktigt uppmärksammade att vi är partiet "som bryr sig mest om människor". Det tycker jag va fint sagt, och så sant!
Gårdsmöten är ett bra sätt att få tala med helt vanliga människor om något som faktiskt påverkar deras vardag i allra högsta grad- hur samhället ska se ut. Vill vi ha ett samhälle med större klyftor, högre arbetslöshet och taskig sjukförsäkring, ELLER vill vi ha ett samhälle där vi gemensamt skapar ett rättvist samhälle där alla individer är jämlika och jämställda? Valet är ditt, 19 september smäller det!
Btw, välkommen till bloggen Rut! Rut är, för er som inte känner henne, världens sötaste IB:are och mycket engagerad i SSU Linköping. Det gillar vi.
/ Lisa
Politik som diskriminerar
Igårkväll när jag i lugnaste ro surfade runt på internet möttes jag plötsligt av denna chokerande video på youtube. Om ni av någon anledning inte orkar se hela kan jag sammanfatta den som att ND klagar på att de inte släpps in i skolorna för att sprida sitt politiska budskap.
Det jag reagerade mest på var [2:56] då Marc Abrahamsson (ND) citerades:
"Det är just den typen av åsikter som Jytte företräder, som begränsar, som diskriminerar människor på grund av deras politiska åsikter och det är det största hotet mot demokratin"Efter noga research kan jag konstatera att yttrandefriheten som vi har här tillåter ND att sprida sitt budskap, MEN i Sverige finns även en lag om förbud mot diskriminering, det vill säga att utsätta någon för orättvis behandling.
Ändå skriver ND på sin hemsida att "...varje etnisk grupp har sitt unika värde..." och det var ungefär här jag tappade hakan helt. Abrahamsson hävdar alltså att S-politiken diskriminerar medan ND bedriver en politik som särbehandlar människor utifrån deras etniska ursprung. Inte okej!
torsdag 1 april 2010
Kan du din matematik?
Hbt-certifikat

/ Lisa
RUT- vad tycker vi egentligen?
måndag 29 mars 2010
Go fack yourself
Facken bildades i början på 1900-talet för att tillgodose arbetstagarnas viljor. Tidigare hade arbetsgivaren en enorm makt över arbetaren och långa arbetsdagar (upp till 16 timmar var inte ovanligt), ingen semester, inget medbestämmande gjorde att många for illa. Men, med idéer från bl.a. det tidigare industrialiserade England, såg man fördelen i att förena sig och kämpa tillsammans. På så sätt vägdes maktbalansen mellan arbetstagare och arbetsgivare upp.
De första kraven LO ställde var åtta timmars arbete, åtta timmars vila och åtta timmars fritid. Det fanns en lag som förbjöd fackligt arbete, därför arbetade LO hårt för rätten att organisera sig och 1906 tilläts fackföreningar.
Så vad kan facket göra för oss idag då, nu när vi uppnått det och mer?
Särskilt nu i finanskristider talas om vikten av facket. Tyvärr har borgarna under sina snart 4 år i makten försvårat för människor att vara med i facket, de tog t.ex. bort skatteavdraget för fackavgiften, vilket gjorde det dyrare att vara med. De har också höjt medlemsavgifterna för a-kassan kraftigt, vilket lett till att många inte har råd att vara med i facket om de ska vara med i a-kassan. Försvagad arbetsrätt som inte gynnar någon förutom chefer etc. i företagen.
Facket ger dig en trygghet du inte kan få på egen hand. Är du med i facket står du inte ensam, utan du har en stor organisation full av människor bakom dig som stöttar, och det är guld värt om det skulle bli strul på ett eller annat sätt. Du kan jobba för bättre arbetsvillkor, så hög lön som möjligt och mycket mer. Det är lätt att tro att många av dessa saker kommer automatiskt, men faktum är att facket inte kan göra någonting alls för dig om du inte är medlem. I vissa lägen är ensam stark, men på arbetsmarknaden tjänar du mycket på att organisera dig. Facket kan se till att du inte byts ut för att du vill ha högre lön, att du kan få längre semester, ersättning för övertid och mycket, mycket mer. Med kollektivavtal skyddas du dessutom mot lönesänkningar, får rätt att löneförhandla varje år, och din pension skyddas också om din arbetsgivare skulle gå i konkurs.
SSU tror att vi tillsammans är starka och kan åstadkomma mer än vi kan ensamma på arbetsmarknaden. Vi ska inte behöva vara utelämnade till godtyckliga omdömen utan ska bedömas utifrån vår kompetens och vi förtjänar rättvisa löner. Facket är för oss en av välfärdsstatens viktigaste byggstenar och avhoppet från facket under alliansregeringen är katastrofalt för individen.
Facket är viktigt för dig. Om du inte redan är medlem, gå med idag!
www.TCO.se- Tjänstemännens centralorganisation
www.LO.se- Landsorganiationen i Sverige
www.SACO.se- Sveriges akademikers centralorganisation
"För att komma överens behöver vi förhandla med arbetsgivaren som har en starkare maktposition. För att inte vi anställda ska förlora behöver vi ena oss. Därför behövs facket och därför behövs samordning inom facket." - LO
fredag 26 mars 2010
Bye bye SD
(Förövrigt leder de rödgröna och Miljöpartiet får 10,2 procent vilket är deras högsta nivå sedan 1996, kul!)
onsdag 24 mars 2010
Solidarity never goes out of fashion
(Och btw, 8 april ska vi pimpa SSU-lokalen, ni är väl på? ;))
"Allt fler unga kan inte betala"
Grattis alla amerikaner!

Bild: DN.se
lördag 20 mars 2010
Mindre snö
"Rösta borg borgarna i höst. Då sossarna regerade var det aldrig så mycket snö"
Förvisso väldigt sant, dock vet jag inte om kopplingen är helt korrekt haha... Men en sanning är åtminstone att Sverige blivit mer ojämlikt under de senaste fyra åren. Och skattesänkningarna har till 60 procent gynnat de som tjänar mest, medan de som tjänar minst endast fått 6 procent av skattesänkningarna. Med andra ord en dyr åtgärd dom allra främst gynnat de som redan har det bra. Så oavsett snömängd så kan vi åtminstone se fram emot ett mer jämlikt, rättvist och helt enkelt bättre Sverige om de rödgröna vinner valet i september. Det ser jag fram emot.
/ Lisa
onsdag 17 mars 2010
Debatt och planer
Vad händer annars just nu då? Jo, på SSU Katedral snackade vi förra veckan om framtida kampanjer och saker vi vill göra. Vi har många duktiga tjejer och killar så jag tror nog att det kommer bli riktigt bra. På Katedral pågår förövrigt just nu årets FN-rollspel där jag är USA vilket förstås är kul i sammanhanget. Det blir intressanta diskussioner och jag är verkligen för att öva på att se saker ur andras perspektiv, därför tycker jag att det är väldigt intressant att få ta rollen som amerikansk delegat. Jag rekommenderar alla som har en valmöjlighet att välja att delta i FN-rollspelen, det är kul och lärorikt, och inget alls att vara rädd för!
Snart sätts datum för vårt årsmöte. Ny styrelse, nya planer, ny energi! Kom med oss!
/Lisa
måndag 8 mars 2010
8 mars- Internationella kvinnodagen
Det värsta jag vet är när folk i jämställdhetsfrågor säger att "Sverige är ett av världens mest jämställda land", som att det skulle göra det känns bättre för oss kvinnor när vi blir orättvist behandlade p.g.a. vårt kön. JA- Sverige är bland de bättre på jämställdhet, men det RÄCKER INTE! Jag kommer inte vara stolt över Sveriges jämställdhet förrän jämställdhet faktiskt råder. Det är också, enligt mig, varje kvinnas ansvar att ta sin plats och inte gå med på att bli värderad lägre p.g.a. att man är kvinna. Individen kan påverka en hel del, MEN kollektivet kan också påverka en hel del. Det är orättvist att säga att det inte går att förbättra alls själv, för som jag sa, det är vårt ansvar att ta plats (och självklart männens ansvar att ta plats också, men som vi alla vet är det ju dom som har övertaget just nu), men man får inte glömma att det krävs stora, kollektiva insatser för att få en verklig förändring. Det kan handla om kvotering i vissa fall, positiv särbehandling (både vad det gäller kvinnor och män) i andra fall, och mycket annat.
Frågan är föräldraförsäkringen är mycket omtalad. Vissa tycker att man ska få välja helt själv, medan andra ser problemen i det då man i de allra flesta fallen då väljer att den som har högst lön ska jobba mest, och det är ju allra oftast männen. Såhär skriver Socialdemokraterna om föräldraförsäkringen på sin hemsida:
" Föräldraförsäkringen ger föräldrarna bra möjligheter att bestämma hur dagarnas ska fördelas utifrån förutsättningarna just i deras familj. Samtidigt vet vi att papporna använder en mindre del av föräldraförsäkringen än mammorna. Det innebär att barn i mindre utsträckning har tillgång till båda sina föräldrar. Vi socialdemokrater vill ha ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Det är mycket viktigt för barnen att få bra kontakt med båda sina föräldrar. För att öka jämställdheten mellan könen måste insatser göras för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Minskning av antalet visstidsanställning, rätt till heltid, lika lön för likvärdigt arbete och stärkt lagskydd för gravida och föräldralediga måste genomföras.
För att stödja papporna till att ta ut mer föräldraledighet har vi infört två pappamånader. Det har också lett till att papporna tar ut en större del av föräldraledigheten nu än förr. Höjningen av inkomsttaket i föräldraförsäkringen ger goda förutsättningar för att uppnå ett jämställt uttag och ökad tillgång för barnen till bägge föräldrarna. Utöver dessa åtgärder är vi beredda att utveckla fler förslag baserade på föräldraförsäkringsutredningen för att knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder."
Vad jag tycker är viktigt att komma ihåg är att det inte bara handlar om att kvinnor ska kämpa för sina rättigheter. Alla människor och organisationer bör sträva efter ett jämställt samhälle, kvinna som man, arbetsgivare som arbetstagare (och fack), kommun som stat, sportklubb som politiskt ungdomsförbund! Och inte bara 8 mars, utan varje dag, hela året om :)
Nu lite jämställdhets-fakta
Visste du att...
... Rwanda har världens mest jämställda parlament, om man ser till representationen av kvinnor och män?
... Socialdemokraterna har som princip att vartannat namn på vallistorna ska vara en kvinna och vartannat man?
... Kvinnor bara tjänar 10% av världens inkomster, och bara äger 1% av världens egendom (inklusive land)?
... men står för 70% av matproduktionen i Syd?
söndag 7 mars 2010
"Pengar ska synas"
Vilka får varje år stora donationer från Svenskt Näringsliv? Dun dun dun....
Vi tycker fackföreningar är mycket viktigt för att jämna ut makten mellan arbetsgivare och arbetstagare, och LO är alla arbetarrörelsens fackförbund. Självklart gynnar de dem att ge ekonomiskt stöd till ett parti som tycker att fackföreningar är viktiga, det blir ju ett ömsesidigt samarbete.
Jag ser ingen motsättning där helt enkelt! Och att redovisa var större ekonomiskt stöd kommer ifrån ger väljarna en chans att se vilka som gynnar vilka. Och vilka som gynnar alla ;)
Jag är inte förvånad...
"Eurostat publicerar sina nya statistik för fjärde kvartalet 2009. Sverige visar inga tecken på återhämtning, utan snarare en ökande negativ tillväxt. Medan Bruttonationalprodukten (BNP) i hela Europa ökar med i genomsnitt 0,1% backar Sverige med 0,6%. Sverige hamnar därför i kategorin långt borta från de nordiska grannländerna som alla uppvisar glädjande siffror, och blir istället jämförbart med stora delar av Östeuropa."
Shit happens when you party
Jag saknar tillväxt, reformer och BUDGET I BALANS!
torsdag 4 mars 2010
Citat
"De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar."
Cristina Husmark Pehrson (m) i Svenska Dagbladet
tisdag 2 mars 2010
Mona är (S)uverän
"Motgångar behöver man, man lär sig saker. Jag lärde mig väldigt, väldigt mycket om mig själv, och det har gått många år. Jag är inte alls samma person, på gott och på ont."
Jag tycker vi alla är skyldiga att omvärdera Mona, för mot vem är det rättvist att ha ett sånt hat, relativt obefogat, som personen i fråga inte kan göra något för att ändra uppfattningen? För det är så jag ser på de som ogillar Mona (om de inte ogillar henne av ideologiska skäl förstås); det spelar ingen roll vad hon gör, för de har bestämt sig för vad de ska tycka om henne. Kom igen, vidga era sinnen och öppna er för att människor faktiskt kan förändras.
måndag 1 mars 2010
Tur att man inte är moderat...
(Man ska förstås vara medveten om att alla partiers politiska agendor påverkar hur de talar, och det är inget fel med det)
/ Lisa
fredag 26 februari 2010
OS för ointresserade
/ Lisa
onsdag 17 februari 2010
Nystart snart
Hoppas allt är bra. För min del är det mycket på g just nu, vilket gör att bloggen hamnar lite längre ner på prioritetslistan, tyvärr. MEN jag vet att vi har grymma affischer på g, vilket också kommer göra att vi designar om lite här på bloggen ;) Nytt år, nya slogans, ämnen, medlemmar och annat intressant. Det är mycket ni kommer att få ta del av här, så fortsätt läs, allihopa! Och kom med önskemål om saker ni vill att vi ska uppmärksamma. I övrigt kommer bloggen förstås till stor del handla om valrörelsen nu framöver. Va grymt det kommer bli, jag är TAGGAD!
/ Lisa
onsdag 27 januari 2010
R E S P E C T
Ta till er, alla, från höger till vänster, av detta inlägg. Tror vi kan komma längre på så sätt!
/ Lisa
torsdag 21 januari 2010
Kommentarer till gårdagens partiledardebatt
Här kommer mina kommentarer till gårdagens partiledardebatt:
Reinfeldts anförande och efterföljande replikskiften
Reinfeldt undviker att svara på Monas fråga om varför större klyftor behövs för att bygga Sverige starkt. Väl uttryckt av henne, och en bra fråga att ställa. Att ignorera den stora frågan om ökade klyftor är dumt av Reinfeldt, för det är ju de klyftorna som späder på problemen han försöker lösa- t.ex. brottslighet och drogmissbruk, som han också talar om i klippet. I övrigt så stör det mig också att han påtalar hur ansvariga regeringen varit med statsfinanserna- de har trots allt, som Mona och de andra från oppositionen säger, lånat pengar till skattesänkningarna som de genomfört.
Det man också måste förstå när det talas om skattesänkningar är, att en sänkning av skatten innebär mindre pengar för staten att jobba med. Det KOMMER alltså ske på bekostnad av någonting, det kan ingen förneka. Därför kan de rödgröna lova mer satsningar på viktiga områden, som t.ex. utbildning och sysselsättning, än vad alliansen kan.
Sahlins anförande och efterföljande replikskiften
Jag gillar att Mona tar upp privatisering av sjukvård, det är i mina ögon helt absurt att man ska få gå före i kön på ett statsfinansierat sjukhus bara för att man kan betala mer. Hon påpekar också att försämringen av trygghetssystemen i kombination med den kraftigt ökade arbetslösheten har lett till ökade socialbidragskostnader i 90 procent av Sveriges kommuner. Det har satt många människor i en utsatt position, och inte blir de mer "motiverade" till att arbeta av det, särskilt när det inte ens finns några jobb!
Mona slår också ett slag för pensionärerna när hon påpekar att pension INTE är bidrag. Reinfeldt talar om att Mona undviker att prata om den egna politiken, men det kan jag verkligen inte hålla med om. Hon talar om precis vad de vill göra om de vinner valet, i just inlägget där han påpekar detta talar hon t.ex. om pensionärerna.
Maud Olofsson talar om att Mona vill höja skatten för 4,7 miljoner människor i Sverige. För vanliga människor, "inte minst kvinnor", säger hon. Vad tusan menar hon med det?
Björklund och Sahlin har förövrigt uttrycket "med önskvärd tydlighet" som en favorit i detta klipp.
De följande klippen fann jag inte lika intressanta, men finns det ett intresse för att se kommentarer även till dem så ska jag såklart fixa det. Ni får säga till.
"Vissa, Fredrik Reinfeldt, kanske skulle kalla det för fusk. Det gör inte jag- det är högerpolitik"- Mona Sahlin
/ Lisa
onsdag 20 januari 2010
Partiledardebatt
Det är snart dags för årsmöte i SSU Katedral. Det blir spännande, då ska vi också passa på att planera vårens aktiviteter. Jag är övertygad om att vi kommer hitta på många roliga saker att göra i och utanför skolan, det är ju valår och allt, så vi ska göra vårt allra bästa för att giva alliansen på moppo! (Bildligt talat)
/ Lisa
tisdag 12 januari 2010
Filmtips
1. Tillsammans (2000)
Svensk film om politik, kärlek och gemenskap som utspelar sig under 70-talet
Läs mer här
2. American History X (1998)
Amerikansk film om nazism, syskonband och pliktkänsla.
Läs mer här
3. Conspiracy (2001)
Välspelat drama om Wanseekonferensen.
Läs mer här
4. Inglorious Basterds (2009)
Tarantino-film om andra världskrigets inside och en judisk-amerikansk grupp av soldater som skickas till Tyskland för att sprida skräck bland nazisterna. Brutal men otroligt spännande och stundtals väldigt rolig (ni märker att jag älskar den här filmen va? ;))
Läs mer här
5. Sagan om Karl-Bertils julafton (1975)
En tecknad film av Tage Danielsson om en ung mans försök till att göra världen lite mer rättvis under en julafton. Sänds varje julafton i SVT. Söt film av en sann humanist
Läs mer här
Nästa gång blir det tips på något annat. Ha det bra!
/ Lisa
måndag 11 januari 2010
Fail för alla haters där ute...
Foto: Anna-Lena Ahlström
Fotograf: Marcus Kurn