FRIHET JÄMLIKHET SOLIDARITET

FRIHET JÄMLIKHET SOLIDARITET

måndag 29 mars 2010

Go fack yourself

Hihi sitter och skrattar åt min egen fyndighet... Men jag tänkte hursomhelst skriva lite om vikten av facken idag!

Facken bildades i början på 1900-talet för att tillgodose arbetstagarnas viljor. Tidigare hade arbetsgivaren en enorm makt över arbetaren och långa arbetsdagar (upp till 16 timmar var inte ovanligt), ingen semester, inget medbestämmande gjorde att många for illa. Men, med idéer från bl.a. det tidigare industrialiserade England, såg man fördelen i att förena sig och kämpa tillsammans. På så sätt vägdes maktbalansen mellan arbetstagare och arbetsgivare upp.

De första kraven LO ställde var åtta timmars arbete, åtta timmars vila och åtta timmars fritid. Det fanns en lag som förbjöd fackligt arbete, därför arbetade LO hårt för rätten att organisera sig och 1906 tilläts fackföreningar.

Så vad kan facket göra för oss idag då, nu när vi uppnått det och mer?
Särskilt nu i finanskristider talas om vikten av facket. Tyvärr har borgarna under sina snart 4 år i makten försvårat för människor att vara med i facket, de tog t.ex. bort skatteavdraget för fackavgiften, vilket gjorde det dyrare att vara med. De har också höjt medlemsavgifterna för a-kassan kraftigt, vilket lett till att många inte har råd att vara med i facket om de ska vara med i a-kassan. Försvagad arbetsrätt som inte gynnar någon förutom chefer etc. i företagen.

Facket ger dig en trygghet du inte kan få på egen hand. Är du med i facket står du inte ensam, utan du har en stor organisation full av människor bakom dig som stöttar, och det är guld värt om det skulle bli strul på ett eller annat sätt. Du kan jobba för bättre arbetsvillkor, så hög lön som möjligt och mycket mer. Det är lätt att tro att många av dessa saker kommer automatiskt, men faktum är att facket inte kan göra någonting alls för dig om du inte är medlem. I vissa lägen är ensam stark, men på arbetsmarknaden tjänar du mycket på att organisera dig. Facket kan se till att du inte byts ut för att du vill ha högre lön, att du kan få längre semester, ersättning för övertid och mycket, mycket mer. Med kollektivavtal skyddas du dessutom mot lönesänkningar, får rätt att löneförhandla varje år, och din pension skyddas också om din arbetsgivare skulle gå i konkurs.

SSU tror att vi tillsammans är starka och kan åstadkomma mer än vi kan ensamma på arbetsmarknaden. Vi ska inte behöva vara utelämnade till godtyckliga omdömen utan ska bedömas utifrån vår kompetens och vi förtjänar rättvisa löner. Facket är för oss en av välfärdsstatens viktigaste byggstenar och avhoppet från facket under alliansregeringen är katastrofalt för individen.

Facket är viktigt för dig. Om du inte redan är medlem, gå med idag!
www.TCO.se- Tjänstemännens centralorganisation
www.LO.se- Landsorganiationen i Sverige
www.SACO.se- Sveriges akademikers centralorganisation


"För att komma överens behöver vi förhandla med arbetsgivaren som har en starkare maktposition. För att inte vi anställda ska förlora behöver vi ena oss. Därför behövs facket och därför behövs samordning inom facket."
- LO

fredag 26 mars 2010

I borgarnas Sverige

Bye bye SD

I den senaste opinionsundersökningen från Synovate hamnar Sverigedemokraterna under riksdagsspärren. Härligt va!

(Förövrigt leder de rödgröna och Miljöpartiet får 10,2 procent vilket är deras högsta nivå sedan 1996, kul!)

onsdag 24 mars 2010

Solidarity never goes out of fashion

För er som missat: Nu har SSU Linköping även en egen hemsida! www.ssulinkoping.se är adressen, check it out!

(Och btw, 8 april ska vi pimpa SSU-lokalen, ni är väl på? ;))

"Allt fler unga kan inte betala"

[Länk], [Länk]Ni får dra era egna paraleller men psst... Det är svårt att betala räkningar om man inte har något jobb! Tack Alliansen...

Grattis alla amerikaner!

... Nu kan ni alla få sjukvård- det tog sin lilla tid men fantastiskt är det icke desto mindre, att alla nu har samma rätt till vård när de blir sjuka. Ett steg i rätt riktning för USA och jag glädjs med alla utsatta som nu kan känna sig lite tryggare. Stort grattis till er!


Bild: DN.se

lördag 20 mars 2010

Mindre snö

Idag på Correns "Ordet fritt"-sida kan vi läsa om Frittes missnöje:
"Rösta borg borgarna i höst. Då sossarna regerade var det aldrig så mycket snö"

Förvisso väldigt sant, dock vet jag inte om kopplingen är helt korrekt haha... Men en sanning är åtminstone att Sverige blivit mer ojämlikt under de senaste fyra åren. Och skattesänkningarna har till 60 procent gynnat de som tjänar mest, medan de som tjänar minst endast fått 6 procent av skattesänkningarna. Med andra ord en dyr åtgärd dom allra främst gynnat de som redan har det bra. Så oavsett snömängd så kan vi åtminstone se fram emot ett mer jämlikt, rättvist och helt enkelt bättre Sverige om de rödgröna vinner valet i september. Det ser jag fram emot.

/ Lisa

onsdag 17 mars 2010

Debatt och planer

Förra tisdagen debatterade jag och Jonatan för SSU mot MUF på Folkungas event "Skolan är vår". Sjukt kul! Folkunga är känt som en ganska "röd" skola, därför hade vi såklart goda förutsättningar, inte bara för att vi har den bästa politiken samt statistik som bevisar det, utan också ett enormt stöd från publiken. Det var min första debatt och jag var såklart väldigt nervös innan, men efter en lång och varm välkomstapplåd från aulan så kände jag mig välkommen vill jag lova! Frågor vi diskuterade var Bostad, Skola/utbildning och Arbetsmarknad. Från MUF:s sida var det en trevlig tjej från Malmö och en trevlig kille från Stockholm. Varför vi inte fick debattera mot MUF Linköping vet vi inte riktigt, men men, jag antar att det är politiken och inte personerna som betyder mest. Tror dock att de hade tjänat på att skicka några med lokal anknytning, fast tja, det hade nog blivit svårt för dom att vinna den debatten i vilket fall. Hursom, jag vill tacka alla som tittade, röda som blåa, det var jättekul och jag ser fram emot många framtida debatter, förhoppningsvis på Katedral någon gång med såsmåningom!

Vad händer annars just nu då? Jo, på SSU Katedral snackade vi förra veckan om framtida kampanjer och saker vi vill göra. Vi har många duktiga tjejer och killar så jag tror nog att det kommer bli riktigt bra. På Katedral pågår förövrigt just nu årets FN-rollspel där jag är USA vilket förstås är kul i sammanhanget. Det blir intressanta diskussioner och jag är verkligen för att öva på att se saker ur andras perspektiv, därför tycker jag att det är väldigt intressant att få ta rollen som amerikansk delegat. Jag rekommenderar alla som har en valmöjlighet att välja att delta i FN-rollspelen, det är kul och lärorikt, och inget alls att vara rädd för!

Snart sätts datum för vårt årsmöte. Ny styrelse, nya planer, ny energi! Kom med oss!

/Lisa


måndag 8 mars 2010

8 mars- Internationella kvinnodagen

Idag uppmärksammar vi jämställdhetsfrågor (eller kanske snarare ojämställdhet) och kvinnors situation i Världen. Hur kommer det sig att vi än idag har så stora skillnader mellan män och kvinnor inom vissa områden?

Det värsta jag vet är när folk i jämställdhetsfrågor säger att "Sverige är ett av världens mest jämställda land", som att det skulle göra det känns bättre för oss kvinnor när vi blir orättvist behandlade p.g.a. vårt kön. JA- Sverige är bland de bättre på jämställdhet, men det RÄCKER INTE! Jag kommer inte vara stolt över Sveriges jämställdhet förrän jämställdhet faktiskt råder. Det är också, enligt mig, varje kvinnas ansvar att ta sin plats och inte gå med på att bli värderad lägre p.g.a. att man är kvinna. Individen kan påverka en hel del, MEN kollektivet kan också påverka en hel del. Det är orättvist att säga att det inte går att förbättra alls själv, för som jag sa, det är vårt ansvar att ta plats (och självklart männens ansvar att ta plats också, men som vi alla vet är det ju dom som har övertaget just nu), men man får inte glömma att det krävs stora, kollektiva insatser för att få en verklig förändring. Det kan handla om kvotering i vissa fall, positiv särbehandling (både vad det gäller kvinnor och män) i andra fall, och mycket annat.

Frågan är föräldraförsäkringen är mycket omtalad. Vissa tycker att man ska få välja helt själv, medan andra ser problemen i det då man i de allra flesta fallen då väljer att den som har högst lön ska jobba mest, och det är ju allra oftast männen. Såhär skriver Socialdemokraterna om föräldraförsäkringen på sin hemsida:
" Föräldraförsäkringen ger föräldrarna bra möjligheter att bestämma hur dagarnas ska fördelas utifrån förutsättningarna just i deras familj. Samtidigt vet vi att papporna använder en mindre del av föräldraförsäkringen än mammorna. Det innebär att barn i mindre utsträckning har tillgång till båda sina föräldrar. Vi socialdemokrater vill ha ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Det är mycket viktigt för barnen att få bra kontakt med båda sina föräldrar. För att öka jämställdheten mellan könen måste insatser göras för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Minskning av antalet visstidsanställning, rätt till heltid, lika lön för likvärdigt arbete och stärkt lagskydd för gravida och föräldralediga måste genomföras.
För att stödja papporna till att ta ut mer föräldraledighet har vi infört två pappamånader. Det har också lett till att papporna tar ut en större del av föräldraledigheten nu än förr. Höjningen av inkomsttaket i föräldraförsäkringen ger goda förutsättningar för att uppnå ett jämställt uttag och ökad tillgång för barnen till bägge föräldrarna. Utöver dessa åtgärder är vi beredda att utveckla fler förslag baserade på föräldraförsäkringsutredningen för att knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder."


Vad jag tycker är viktigt att komma ihåg är att det inte bara handlar om att kvinnor ska kämpa för sina rättigheter. Alla människor och organisationer bör sträva efter ett jämställt samhälle, kvinna som man, arbetsgivare som arbetstagare (och fack), kommun som stat, sportklubb som politiskt ungdomsförbund! Och inte bara 8 mars, utan varje dag, hela året om :)

Nu lite jämställdhets-fakta

Visste du att...
... Rwanda har världens mest jämställda parlament, om man ser till representationen av kvinnor och män?
... Socialdemokraterna har som princip att vartannat namn på vallistorna ska vara en kvinna och vartannat man?
... Kvinnor bara tjänar 10% av världens inkomster, och bara äger 1% av världens egendom (inklusive land)?
... men står för 70% av matproduktionen i Syd?

söndag 7 mars 2010

"Pengar ska synas"

I denna artikel i DN skrivs om något som är omtalat åtminstone bland många socialdemokrater- nämligen donationer från organisationer och privatpersoner till politiska partier. S tror på en öppenhet kring dessa frågor, t.ex. för att det ger väljare en chans att se hur politiken påverkas av ekonomiskt stöd. Att S får ekonomiskt stöd från LO är ju tillexempel känt. Det räknas som fackpolitisk samverkan, och vissa menar att det är fel på något sätt. Det är lite svårt att förstå varför dock, eftersom Socialdemokraterna alltid varit ett "arbetarparti" med stark anknytning till fackföreningsrörelsen, och det var ju också en av de första sakerna som Socialdemokraterna fick igenom i svensk politik.

Vilka får varje år stora donationer från Svenskt Näringsliv? Dun dun dun....

Vi tycker fackföreningar är mycket viktigt för att jämna ut makten mellan arbetsgivare och arbetstagare, och LO är alla arbetarrörelsens fackförbund. Självklart gynnar de dem att ge ekonomiskt stöd till ett parti som tycker att fackföreningar är viktiga, det blir ju ett ömsesidigt samarbete.

Jag ser ingen motsättning där helt enkelt! Och att redovisa var större ekonomiskt stöd kommer ifrån ger väljarna en chans att se vilka som gynnar vilka. Och vilka som gynnar alla ;)

Jag är inte förvånad...

Sverige halkar efter

"Eurostat publicerar sina nya statistik för fjärde kvartalet 2009. Sverige visar inga tecken på återhämtning, utan snarare en ökande negativ tillväxt. Medan Bruttonationalprodukten (BNP) i hela Europa ökar med i genomsnitt 0,1% backar Sverige med 0,6%. Sverige hamnar därför i kategorin långt borta från de nordiska grannländerna som alla uppvisar glädjande siffror, och blir istället jämförbart med stora delar av Östeuropa."

Shit happens when you party naked with politics

Jag saknar tillväxt, reformer och BUDGET I BALANS!

torsdag 4 mars 2010

Citat


"De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar."


Cristina Husmark Pehrson (m) i Svenska Dagbladet

tisdag 2 mars 2010

Mona är (S)uverän

Till alla er som vill (eller behöver) lära känna Mona Sahlin lite bättre. Se det här klippet från Gomorron Sverige igår!



"Motgångar behöver man, man lär sig saker. Jag lärde mig väldigt, väldigt mycket om mig själv, och det har gått många år. Jag är inte alls samma person, på gott och på ont."

Jag tycker vi alla är skyldiga att omvärdera Mona, för mot vem är det rättvist att ha ett sånt hat, relativt obefogat, som personen i fråga inte kan göra något för att ändra uppfattningen? För det är så jag ser på de som ogillar Mona (om de inte ogillar henne av ideologiska skäl förstås); det spelar ingen roll vad hon gör, för de har bestämt sig för vad de ska tycka om henne. Kom igen, vidga era sinnen och öppna er för att människor faktiskt kan förändras.
Heja Mona!

måndag 1 mars 2010

Tur att man inte är moderat...

... för då skulle jag va lite rädd för att karriärklättra, jesus så många riktlinjer de har för sitt parti (länk), tillochmed vad gäller klädsel! Ordval kan jag förstå, skulle de säga rakt ut vad det var det ville så skulle det ibland innebära många förlorade röster. Och det går ju inte för sig... Bättre då att förklä det i andra ord! Hihi, undrar vad som händer om man, mot reglerna, kommer i pärlhalsband eller slips? Blir det skamvrån då, Schlingmann?


En färgbild, och hon har HALSBAND OCKSÅ! Så får man INTE se ut om man är moderat. Tur att Mona inte är det. En himla tur faktiskt.


(Man ska förstås vara medveten om att alla partiers politiska agendor påverkar hur de talar, och det är inget fel med det)

/ Lisa