/ Lisa
/ Lisa
Eftersom det är val till Europaparlamentet den 7 juni (eller förtidsrösta från och med 20 maj) så tänkte vi att det kanske kunde vara bra med lite EU-upplysning här i bloggen. Så, här kommer den första delen av detta, som handlar om EU:s uppbyggnad och innehåll!
EU består av 27 länder, varav Sverige är ett. Inom EU beslutar man om frågor som är gemensamma för medlemsländerna, t.ex. miljö, jordbrukspolitik, utrikespolitik mm. EU samordnar även medlemsländernas ekonomiska politik. På vissa områden beslutar EU helt och hållet (t.ex. handelspolitiken gentemot länder utanför EU) och på andra områden har både EU och de enskilda medlemsländerna rätt att ta beslut (t.ex. miljöpolitiken och socialpolitiken). Det finns även områden som EU inte får stifta några lagar i, utan bara stödja samarbete mellan länderna, t.ex. kulturpolitik och sysselsättningsfrågor. Det finns också några områden som EU inte alls får bestämma över utan lämnar till varje medlemsland att besluta, t.ex. planering av sjukvård och skola.
EU består av tre "delar".
Europeiska kommissionen: En kommissionär från varje land (Sverige: Margot Wallström) som utses av Ministerrådet på stats-och regeringschefs nivå (kommer till det snart). Kommissionens huvudsakliga uppgift är att föreslå ny lagstiftning, genomföra lagstiftningen i samarbete med medlemsländerna och övervaka att medlemsländrna följer den gemensamma lagstiftningen. Kommissionärena är EU:s högsta tjänstemän och är partipolitiskt obundna i sina roller, men i praktiken påverkar förstås kommissionärernas politiska färg vilka frågor som kommer upp på agendan och blir lagförslag.
Under kommissionen finns Ministerrådet, som består av ministrar från medlemsländerna. Det är det högst beslutande organet inom EU och stiftar nya lagar och ingår internationella avtal för EU. I många frågor är makten i besluttagandet delat med Europaparlamentet. Ordförandeskapet roterar och, som ni kanske redan har hört, så blir Sverige ordförande hösten 2009. Då är man ordförande i 6 månader innan man lämnar över till nästa land i ordningen. Ministerrådet består av en minister från varje medlemslands regering. Vilka ministrar som sammanträder beror på vilken fråga som ministerrådet behandlar. Om det till exempel gäller ekonomiska och finansiella frågor är det finansministern från varje medlemsland som sammanträder.
Europaparlamentet: Europaparlamentet består av ledamöter från de olika medlemsländerna. Ledamöterna väljs för en 5-årsperiod. Hur många ledamöter ett land har beror på folkmängden. Europaparlamentet ska granska och fatta beslut om lagförslag från kommissionen, godkänna internationella avtal och nya medlemsländer samt kontrollera kommissionen och EU:s budget. I Europaparlamentet finns olika grupper, beroende på vad man har för politik, för t.ex. socialdemokrater och moderater sitter ju inte i samma parlamentsgrupp. GUE/NGL är Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (Vänsterpartiet tillhör gruppen), ALDE är alliansen liberaler och demokrater för Europa (Folkpartiet och Centern tillhör gruppen), ESP är den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet vilken förstås våra svenska socialdemokrater tillhör, IND/DEM är Gruppen självständighet/demokrati (Junilistan tillhör gruppen), Gröna/EFA är Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (Miljöpartiet tillhör gruppen), EPP-ED är Gruppen för Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) och Europademokraterna (Kristdemokraterna och Moderaterna). UEN är unionen för nationernas Europa och så finns det också grupplösa.
Det är ledamöter till Europaparlamentet som vi nu ska rösta fram, och som ni säkert förstår så är det en mycket viktig uppgift, varför det också är viktigt att vi röstar den sjunde juni! I Europaparlamentet brukar man också säga att varje enskild ledamot har mer makt än t.ex. en riksdagsledamot i Sverige, för får man ansvar för en viss fråga så kan man lyckas få med sig även andra grupper så är det ju troligt att den går igenom. Det handlar mycket om kompromissande för ledamöterna. Det finns heller inte samma "partipiska" som i riksdagen här hemma.
Det var lite kort förklarat om själva EU. Nästa gång blir det mer om olika områden och frågor, och om de socialdemokratiska EU-parlamentskandidaterna. Självklart också lite om varför det är så viktigt att rösta, även om man är emot EU, faktiskt!
/ Lisa
Vår delegation från Östergöööötland : )