FRIHET JÄMLIKHET SOLIDARITET

FRIHET JÄMLIKHET SOLIDARITET

fredag 19 juni 2009

Midsommar! ... och prostitution

Glad midsommar alla läsare! Hoppas alla kommer få en trevlig dag och kväll :)

MEN dagen till ära tänkte jag kommentera en replik som fanns att läsa på Correns ledarsida idag. Ulla Karlsson skriver i ett svar till Tina Ohlby (som i sin tur var en replik på denna artikel) om att "avkriminalisera" prostitution (inte legalisera skriver hon, men om det inte är kriminellt så är det väl legalt?). Hursom, min personliga åsikt i detta är jag iallafall helt och hållet, 100%igt säker i; jag vill absolut inte avkriminalisera/legalisera prostitution! Ulla Karlsson skriver om rätten till sexualitet. Det är jag också för. Men rätten till sexualitet och rätt att sälja sex är INTE detsamma!
"Dessutom jobbar alla mer eller mindre frivilligt för sin försörjning. Vissa föredrar kanske några sexuella möten i veckan med okända framför ett heltidsjobb" fortsätter hon. Då undrar jag, varifrån får du den statistiken? Att ALLA mer eller mindre jobbar frivilligt? När unga tjejer, ibland trafficking-offer från öst, står på gatan och säljer sig till äckliga gubbar i 50-60årsåldern för att de vet att om de inte gör det, så dödas dom, hur frivilligt är det? Det är ju som att sätta en pistol mot någons huvud och säga åt den att göra något och sen påstå att det är upp till personen själv om den skulle göra det eller inte!

Ulla Karlsson får det att låta som att de flesta som sysslar med prostitution är lyckliga kvinnor som bara inte vill ha ett 8-5 jobb, och som tar in några väl utvalda män som de har sex med några gånger i veckan för att tjäna pengar istället. I en annan diskussion om samma ämne svarade riksdagsledamoten Helena Bargholtz (FP) såhär:
"I den bästa av världar låter ju detta som vilken ekonomisk transaktion som helst och det finns säkert exempel på att sexköp kan gå till på detta sätt. Men nu lever vi inte i den bästa av världar, tyvärr. Debutåldern i prostitution är fjorton år globalt sett och de flesta prostituerade är unga, fattiga och outbildade. I väldigt många fall befinner sig inte köpare och säljare i ögonhöjd när det gäller ekonomi, ålder och utbildning. Så länge vi har efterfrågan kommer vissa människors frihet att minska, eftersom det frivilliga utbudet underskrider efterfrågan."
Kunde inte sagt det bättre själv. Därför är det rätt hemskt att hennes egna partis ungdomsförbund LUF bestämt sig för att driva frågan om avkriminalisering av prostitution. För några år sedan var det MUF som var inne på samma spår men tystades ner (tack och lov). CUF, Centerpartiets ungdomsförbund, driver också frågan om avkriminalisering. Med andra ord alla alliansens ungdomsförbund utom Kristdemokraternas. Illa?

Jag skrev dock inte det här inlägget för att hacka på dem. Jag ville uppmärksamma det här, dels att det verkar som det idag finns många som faktiskt är för en "avkriminalisering" av prostitution, dels att det är ett problem som måste tas itu med. Många menar att lagen är meningslös, att de som vill prostituera sig kommer göra det oavsett om det är lagligt eller olagligt. Men det gäller ju de som själva VILL. Och jag tvivlar väldigt starkt på att det är så det är för de flesta. Lagen är iallafall om inte annat en symbol för att Sverige inte accepterar människohandel i någon form. Vissa tycker att vi ska göra som Norge och kriminalisera sexköp även utomlands, vi hade faktiskt uppe frågan på vår egen distriksårskonferns för SSU Östergötland. Förslaget röstades dock ner eftersom de flesta inte tyckte att man kunde lagstifta om hur man ska bete sig när man är utanför Sveriges gränser. Jag är kluven. En sådan lagstiftning skulle ju antagligen bara i vilket fall också vara en symbol, men det kanske är en viktig symbol för oss att ha, att visa att vi inte gör skillnad på människor och människor, svenskar och personer i andra länder.

För att sammanfatta: Hemskt att så många av de politiska ungdomsförbunden är för en avkriminalisering av prostitution. Sluta romantisera sexhandel. En människas sexualitet är ingen handelsvara.

Vill gärna få reaktioner på detta från er, så kommentera och skriv vad ni tycker!

Och återigen, trevlig midsommar :)

/ Lisa

måndag 8 juni 2009

Valresultatet

Jaha, så var valet över, det vi laddat för i flera månader (år?) Och jag måste säga, angående det här med att inte gå och rösta, vad är dealen med det? Tar 3 minuter (skulle gå ännu fortare om valkuverten inte var så sjukt små!) och ens vallokal ligger alltid i närheten. Så varför inte? Förstår inte.

Iallafall, angående resultatet då. Jag tycker att det var ett bra resultat! Fler som röstade i Sverige totalt också. Sen att vi ligger kvar på ungefär samma nivå som förra året tycker inte jag gör någonting. Det är ju svårt för alla att hävda sig i lågkonjunkturen (fast det borde vara ännu svårare för Moderaterna om man ska vara rättvis, dom har ju faktiskt nästintill skitit i insatser under krisen hittills). Dessutom är S fortfarande största partiet från Sverige med 5 mandat, det ska bli väldigt spännande att se vilka det blir. Jag hoppas på Åsa Westlund, Evin Cetin, Göran Färm och sen är jag öppen för förslag... hehe.

Göran Färms önskemål om resultatet var att S skulle fortsätta vara störst, att valdeltagandet skulle öka, och att SD inte skulle komma in. Hade ungefär samma förhoppningar. Och det lyckades ju svenska folket med iallafall!
En liten nybörjaranalys av det ändå ganska fortsatt låga valdeltagandet: Det beror på att folk i 4 år och 10 månader inte hör någonting alls om EU, eller rättare sagt, det som de hör är nästintill alltid negativa saker. Det är svårt att sätta sig in i hela EU och alla frågor på typ 2 månader (det var ungefär då kampanjandet satte igång på riktigt för de flesta). EU måste bli en mer naturlig del i nyhetsrapportering och media i allmänhet för att vi ska kunna förvänta oss att fler ska gå och rösta, tror jag.

Jag har en ny favoritblogg.... Han är så klockren!

"Fast man får väl försöka se det positivt: det var i alla fall flera som röstade i EU-valet än i Let´s Dance-finalen."

xD
/ Lisa

lördag 6 juni 2009

Ett enda superargument

Debatten för eller emot EU har ju pågått ända sedan vi gick med i EU. Argumenten är många och de flesta argumenten har förstås motargument- utom ett; Fredsargumentet. EU skapades från början för att få slut på krigen och för att bevara freden i Europa.

Såhär skriver Thomas Bodström i sin blogg:
"Om man tänker på hur Europa såg ut i mitten 1900-talet när EU bildades är det en fullkomlig fantastisk utveckling. I jämförelse med de enorma kostnader alla länder tidigare la ned på militära kostnader, känns plötsligt ett för stort jordbruksstöd och onödiga administrativa kostnader inte lika upprörande. Och hellre att det är parlamentariker som ständigt förflyttar sig mellan Belgien och Frankrike än soldater. För att inte tala om alla de miljoner människor som slipper förlora sina män, pappor och söner i krig.I övrigt tycker jag att nästan allt kan bli bättre i EU. Men ni som inte tänker rösta i morgon på grund av det demokratiska underskottet i EU, bör kanske fundera lite på hur det såg ut tidigare."

Så sant så... röstaröstarösta!

/ Lisa

fredag 5 juni 2009

Varför du ska rösta i EU-valet

Varje dag snackas det både i media och i skolan om valet. Nu är det ju faktiskt bara 2 dagar kvar. Men varför är just det här valet så viktigt då? Hur kan du påverka?

1. DIN röst ÄR värdefull både för dig och för Sverige.
Alla länder har inte rösträtt och vissa stångar sig blodiga för att få det. Ska vi som har rösträtt och rätten att påverka Sverige och EU i den riktningen vi vill då stanna hemma på valdagen? Icke!

2. SD får inte komma in!
Varför? För att det vore katastrofalt och inte minst PINSAMT om vi i Sverige släppte in ett främlingsfientligt parti som detta i parlamentet. Aldrig att vi ska rösta in ett parti som inte tror på alla människors lika värde och rättigheter.

3. Miljön och klimatet!
Detta är enligt mig det som EU:s fokus borde ligga på jämt, inte bara för att det är akut nu utan för att det är där vi verkligen kan samarbeta och få ihop en gemensam insats för hållbar utveckling.

4. Jobben!
Det har diskuterats mycket om detta ska vara en fråga för EU eller inte men Socialdemokraterna tycker absolut att det ska vara det, eftersom arbetslösheten i Europa är otroligt hög just nu (27 miljoner öppet arbetslösa, en halv miljon i Sverige).

... Och varför ska du INTE rösta på t.ex. Junilistan?
För att det inte är effektivt att ha ett enfrågeparti med i Europaparlamentet! I EU ska vi samarbeta för ett bättre Europa för oss, invånarna i Europa. Om inte annat så är miljön iallafall ytterst nödvändig att samarbeta om i EU, och det är något som onekligen påverkar oss alla. Det verkar ju också rätt knepigt att ta med ett parti som inte vill att det ska finnas nått EU tycker jag.

Men jag vill betona, att vad du än röstar på, så är det bättre än att du inte röstar alls! Då lämnar du makten till de som faktiskt gör det, och de kanske inte alltid tycker som du. Att säga att man inte bryr sig är lätt nu, men om några år när du själv ska ut på arbetsmarknaden och det inte finns några jobb till dig, då tror jag nog att du bryr dig. Och när klimathotet är så stort att en enorm mängd människor måste fly från sina hem p.g.a översvämningar/brist på vatten, då kommer du bry dig. Och om ett främlingsfientligt parti från Sverige sitter och gör skillnad på dig och din näste, då kommer du bry dig.

Rösta på söndag!

Jag som pussar på EU-valen! :D
/Lisa

Kryssa Göran Färm


"Frågan är: Ska vi gå den borgerliga marknadsliberalismens väg, eller en väg som aktivt skapar jobb och välfärd?"

"Det är val till EU-parlamentet 7 juni 2009. Då avgörs Europas, och därmed Sveriges, framtidsväg. Det handlar om samarbetet mot finans- och jobbkrisen, om klimatpolitiken, löntagarnas rättigheter – och hur EU ska bli mer demokratiskt. Därför är det viktigt att Du röstar i valet till EU-parlamentet. Uppmana alla andra att också lägga sin röst!
Frågan är: Ska vi gå den borgerliga marknadsliberalismens väg, eller en väg som aktivt skapar jobb och välfärd? Rösta på socialdemokraterna! Då lägger du din röst för investeringar och fler jobb, för att EU ska ta täten i klimatarbetet och för solidaritet. "
Göran Färm

Göran vill

- Ha fler jobb och lika lön för lika arbete- Nya jobb genom investeringar i utbildning och infrastruktur. Vi vill fasa ut EU:s jordbruksstöd och investera istället i gemensam forskning och utbildning. Trygga jobb genom investeringar för bättre arbetsvillkor. Vi tar tydlig ställning för den svenska modellen - för kollektivavtal och lagstadgad rätt till fackliga stridsåtgärder över gränserna.

- Föra en kamp mot rasism och diskriminering
- Ha en offensiv klimat- och energipolitik
- Få ett mer demokratiskt EU
- Ha global solidaritet


Göran har

- Varit chef för LO:s näringspolitiska enhet
- Varit kommunalråd i Norrköping
- Varit EU-parlamentariker 1999-2004 (och återkom 2007)
- Varit redaktör för SSU:s tidning Frihet
- Varit (är) ledamot i budgetutskottet i EU-parlamentet
- Varit med och fått igenom ändringsförslaget i Telekompaketet som innebär att det krävs domstolsbeslut för att kunna stänga av någon från Internet

Göran har östgötska rötter och bor nu i Norrköping. Han vet t.ex. att viktiga frågor för oss, som Ostlänken, är möjliga att pusha för i EU. Han har bra mål för vad han vill göra om han blir omvald, och han har redan jobbat hårt med en hel del viktiga frågor, t.ex. Telekompaketet. Att han jobbat som kommunalråd tror jag kan hjälpa då han helt säkert står med båda fötterna på jorden och förstår värdet av vad han gör där och hur det påverkar oss hemma (visst är det väl 70 procent av alla beslut i kommunfullmäktige som indirekt eller direkt påverkas av EU-direktiv?). Färm har lång erfarenhet av både kommunal-politik och EU-politik, och han kommer garanterat göra ett fortsatt bra jobb om han blir omvald.


Direktlänkar till några inlägg som jag tyckte var särskilt bra:
Junilistan förvränger
Anders Borg och passiva Sverige
Cynisk Reinfeldt
Hökmarks högerpolitik

/ Lisa

torsdag 4 juni 2009

Kryssa Evin Cetin

"Som socialdemokrat vet jag att framgång kräver rättvisa"


"Som socialdemokrat vet jag att framgång kräver rättvisa. Valet handlar om Europas roll i världen, vår gemensamma inställning till flyktingar och en mer jämställd union. Det handlar om somalier som flyr hit för ett bättre liv, kurder och assyrier/syrianer som förnekas rätten till sin identitet och rätt till självbestämmande.Jag tror på det europeiska samarbetet, men jag hatar trångsynt nationalism som stänger ut människor från arbetsmarknaden och gör att välutbildade personer får arbeta som pizzabagare och taxichaufförer."
Evin Cetin

Evin vill
- Alla EU-länder måste hjälpas åt genom ett humant och rättvist mottagande av asyl- och flyktingar- Det är nödvändigt att avskaffa förstalandsprincipen som innebär att flyktingar endast får söka asyl i EU-landet som de först kom till. Länder som inte uppfyller miniminivåerna för sitt flyktingmottagande måste sanktionernas.

- Sverige ska vara pådrivande i det europeiska samarbetet för att fortsätta utveckla jämställdheten i Europa- På foton av europeiska politiker lyser kvinnornas dräkter som sällsynta blommor bland raderna av mörka kostymer. Det finns alldeles för få kvinnor på viktiga positioner i EU. Fler kvinnor ska ha plats i de beslutande församlingarna. Lika representation ska gälla även i EU.

- Försvara kollektivavtalen och den svenska arbetsmarknadsmodellen- Vi kan inte acceptera förändringar som innebär lönedumpning och försvagade rättigheter. Istället behövs ett socialt protokoll som skyddar de fackliga rättigheterna. Principen om lika lön för lika arbete måste respekteras.

Evin har
- Jobbat som valobservatör i flera utländska parlamentsval
- Jobbat som tjänsteman i Europaparlamentet
- Arbetat (arbetar) för kommunalrådet Anders Lago i Södertälje
- Träffat både Dalai Lama och Barack Obama

Evin är en ung tjej, 25 år närmare bestämt, med en vilja att förändra. "Ett slag för pizza-Sverige" heter hennes kampanj och det handlar främst om hur fel hon tycker det är att välutbildade människor kommer hit till Sverige och får baka pizzor etc. trots att de faktiskt har kompetens till mycket annat som vi dessutom behöver folk till. Hon vill verka för jämställdhet och det tycker jag är superbra. Jag tror att hennes ursprung kan hjälpa henne på många sätt, då hon förstår situationen för många invandrade svenskar idag. Jag tvivlar inte en sekund på att hon skulle göra ett fantastiskt jobb i Europaparlamentet.

Läs mer på http://www.evincetin.se/

/ Lisa

onsdag 3 juni 2009

Kryssa Åsa Westlund

"Det är med kunskap och kompetens vi ska konkurrera, inte med sämre arbetsvillkor."


"Jag kandiderar till Europaparlamentet för att jag tror att jag kan göra skillnad. För att jag vet hur viktigt det är med en tydlig röst för fler jobb, offensiv miljöpolitik och mer jämställdhet. För att jag sett hur avgörande hårt arbete och starkt engagemang kan vara.
Jag tycker att du ska rösta klimatsmart och kryssa för mitt namn på socialdemokraternas valsedel. Jag lovar att vara din röst för investeringar i framtidens miljöteknik, nya gröna jobb och en tydlig omställning till ett hållbart samhälle.
Här berättar jag vad jag tror på och vad jag vill göra om jag får ditt stöd och blir invald igen den 7 juni. Du kan rösta från den 20 maj. Din röst avgör. Tillsammans kan vi göra ett annat Europa möjligt."
Åsa Westlund

Den svenska Socialdemokratiska europaparlamentariker med ansvar för miljö- och klimatfrågor. Som ledamot i Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet samt i Europaparlamentets tillfälliga klimatutskott har hon varit en av de mest aktiva parlamentarikerna för en bättre miljö, säkrare livsmedel och för ett Europa som framgångsrikt ska kunna möta klimathotets utmaningar. Åsa är även ersättare i Europaparlamentets utvecklingsutskott som främst arbetar med biståndsfrågor.

Åsa vill
- Investera i ny grön teknik som ger gröna jobb- "För att undvika en ännu större arbetslöshet och för att rusta oss för tiden efter krisen behöver vi investeringar för nya gröna jobb. I Sverige och i EU"

- Ha ett europeiskt samarbete där vi tillsammans underlättar för företag att växa, skapar stabilitet i de finansiella systemen och investerar oss ur jobbkrisen- "Investerar vi i rätt saker kan vi samtidigt ställa om till ett mer klimatsmart samhälle. Högerpolitiker försöker fortfarande framställa det som att rättvisa villkor på arbetsmarknaden skulle hindra utveckling. Eller att en aktiv miljö- och klimatpolitik är ett hot mot jobben.
Det är precis tvärtom. Jobben hotas inte av människor som vågar, inte heller av ny teknik eller tydliga krav på en grön omställning. De hotas istället av otrygga människor, gammal teknik och brist på anpassning. Det är med kunskap och kompetens vi ska konkurrera, inte med sämre arbetsvillkor. "

- Att EU i ännu högre utsträckning än i dag vidtar åtgärder för att få bort denna ohyggliga människohandel- "Det handlar om att minska de sociala och ekonomiska klyftor som finns mellan människor och regioner. Ingen ska av desperation tvingas in i prostitution. Det handlar om ökad jämställdhet."


Åsa har
- I förhandlingar om EU:s klimatpaket arbetat för att EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 40 procent till år 2020 jämfört med 1990 års nivå. Hon har också kämpat för att EU ekonomiskt ska stötta utvecklingsländernas klimatarbete.

- Varit drivande i arbetet med EU:s nya krav på personbilars klimatpåverkan. Till exempel ska hårdare regler gälla för nya bilars koldioxidutsläpp, bilar som drivs med biobränsle ska premieras och särskild bonus ska ges till bilar med riktigt låga utsläpp. Kraven på koldioxidutsläppen kommer att successivt fasas in från och med år 2012. Åsa har därutöver arbetat för att få fram en lagstiftning för att minska även andra fordons klimatpåverkan.

- Varit med och arbetat fram världens absolut främsta kemikalielagstiftning som EU fick i december 2006. Åsa Westlund var en av de ledamöter som arbetat med att få lagstiftningen på plats. Lagen innebär att ett tydligt ansvar läggs på industrin för att ta fram data om kemiska ämnen samt göra riskbedömningar och föreslå åtgärder för att hantera riskerna. Ansvaret läggs främst på tillverkare och importörer. Lagen innebär även bättre information till konsumenterna.
När vi från SSU Linköping & Norrköping var i Bryssel i slutet av mars/början på april och besökte bl.a. Europaparlamentet så fick vi träffa Åsa. Hon pratade med oss om bl.a. kemikalielagstiftningen och miljön. Det låter kanske som något diffust och konstigt som inte rör dig, men faktum är att du påverkas varje dag. Det fanns/finns bl.a. vissa ämnen man tillsätter i kläder för att de ska tåla smuts etc. bättre, men som kan vara giftiga. Det har hon arbetat och arbetar med för att få bort. Hon vill också få bort alla onödiga tillsattsämnen som många livsmedelsföretag använder sig av egentligen helt i onödan, då de kan göra barn hyperaktiva bl.a. Att hon är en riktig miljökämpe går det heller inte att ta miste om, och eftersom miljön är en superviktig fråga för mig så är det nog ganska sannolikt att jag kryssar Åsa på söndag.

Läs mer på http://www.asawestlund.com/

/ Lisa

Superstädarjobbet

Hej allihopa!
Efter ett avbrott i bloggandet är vi nu tillbaks igen, såhär några dagar före valet, otroligt peppade att kampanja och berätta för er om vilka vi tycker ni borde rösta på. Tänkte skriva lite om min favorit Åsa Westlund ikväll...

Men, jag känner att det är vissa saker jag måste reda ut först. Det här med Superstädarjobbet. Jag fick det förövrigt inte, men kom 6:a, så tack alla ni som röstade på mig! Vann gjorde Oscar Asplund, grattis! Som ni kanske sett (läst) så skrev DN om mig för lite mer än en vecka sen. En ledare om hur SSU kunde/"borde" kritiserat detta projekt då pengarna kunde räckt till minst 3 ungdomars sommarjobb, och att det är ett "hån mot de ordinarie renhållningsarbetarna" i Linköping.

För det första: Det är INTE Linköpings kommun som bekostar projektet, det är Linköpings Cityförening, dvs. företag i Linköping. Linköpings kommun samarbetar eftersom de har ansvar för städningen i Linköping (de köper städtjänster av BEFAB) och eftersom ungdomsombudet Sofie Elliot är med i projektgruppen. Men det är inte kommunen som betalar den feta lönen!
För det andra: Jag har hävdat, och hävdar fortfarande, att det faktum att jag tillhör SSU verkligen inte fråntar mig rätten att söka precis vilket jobb jag vill! Ett välbetalt sommarjobb är inte mer fel för mig än för någon annan att söka.
För det tredje: Att lönen är så pass stor finns det en tanke bakom- man vill uppmärksamma projektet så mycket som möjligt! Hade det vanligt vanlig lön hade inte alls lika många sökt, och kanske inte heller jobbat lika hårt för att få röster om de blivit nominerade. Att man ska rösta fram vem som vinner finns det förstås också en tanke bakom- man vill att budskapet om projektet ska uppmärksamma och spridas till så många som möjligt- för alla som går in på sidan och röstar ser ju hemsidan och kan läsa om projektet.

Summan av kardemumman: Vill företagen i Linköping satsa pengar på en kampanj som sannolikt kommer förbättra miljön i Linköping och göra det till en trevligare och mer attraktiv stad för turister såväl som invånare, då är det deras sak. Personligen tycker jag att idén om projektet är superbra och NÖDVÄNDIG framförallt, och att jag skulle bli uthängd i DN var ju himla tråkigt, men nu vet ni här (som kanske dessutom har ett hum om varför jag sökte jobbet till skillnad från vad Malin Siwe verkar tro) iallafall hur det hänger ihop.

Hjälp nu Superstädaren för Juni att hålla rent och fint i staden!

Kommer fler inlägg ikväll...

<3